Uitspraak hof in zaak Adhin weerspreekt analyses politici, advocaten en analisten

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Niet alleen de procureur-generaal (pg), maar zeker twee bekende advocaten, politici, politiek-analisten en zelfs de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, moeten terugkomen op hun analyses en zelfs hun braaksel inslikken in de zaak van gewezen vicepresident Ashwin Adhin.

Rechter-commissaris (rc) Siegline Wijnhard heeft verklaard dat de inverzekeringstelling van Adhin onrechtmatig is en de onmiddellijke invrijheidstelling van hem aanbevolen. Het Openbaar Ministerie (OM) had beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rc. Het Hof van Justitie heeft het OM in het ongelijk gesteld. Met deze uitspraak van het hof is duidelijk geworden dat niet de juiste procedure is gevolgd.

Minister Amoksi had tijdens een regeringspersconferentie aangeven dat de juiste procedure was gevolgd bij de aanhouding van Adhin. “Alles is conform het recht geschied,” gaf Amoksi aan.

Advocaat Hugo Essed heeft tijdens een interview met Radio ABC aangegeven dat de wet niet overtreden is bij de aanhouding van oud-vicepresident Adhin, omdat er geen sprake is van een ambtsmisdrijf. Volgens hem gaat het om een commune delict. De Wet in staat van beschuldiging stelling en vervolging politieke ambtsdragers, zou alleen van toepassing zijn als Adhin een misdrijf had begaan, dat betrekking had op zijn functieomschrijving.

Tegenover ditzelfde medium zei advocaat Gerold Sewcharan dat de Wet in staat van beschuldiging stelling en vervolging politieke ambtsdragers in het geval Adhin niet van toepassing is. De vraag die zich voordoet bij de aanhouding en inverzekeringstelling van Adhin, is of deze daden van vervolging zijn, aldus de jurist.

Ook bestuurskundige tevens politiek-analist August Boldewijn is dezelfde mening toegedaan als Sewcharan. In het programma Actua Inzicht op Radio Shalom, zegt de bestuurskundige dat de pg juist heeft gehandeld en de aanhouding van Adhin rechtmatig is.

Met de uitspraak van het Hof van Justitie zijn al deze bevindingen ongedaan gemaakt. Dinsdag is de gewezen vicepresident in vrijheid gesteld. Hij is in partijcentrum Ocer groots ontvangen door NDP’ers.

Adhin was gisteren aanwezig op de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) in verband met 45 jaar Srefidensi. In zijn toespraak in DNA zei hij, dat 45 jaar Srefidensi helaas een grote bedreiging markeert van de verdere ontwikkeling van de democratische rechtsstaat.

Jerrel Harderwijk

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait