Lijvig programma rond Srefidensi

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Er zal in verband met 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid een lijvig programma worden afgewerkt. Dit zal geheel met inachtneming van de geldende COVID-19-protocollen geschieden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens de persconferentie van de regering gezegd, dat niet alleen de onafhankelijkheidsviering maar ook de komende kerst- en nieuwjaarsperiode veel mensen op de been zullen brengen.

“We moeten ervoor zorgen dat we alert blijven,” benadrukte de bewindsman.
Op die persbijeenkomst heeft minister Ramdin ook gezegd dat het luchtverkeer momenteel op gecontroleerde wijze wordt opengesteld. “Dat maakt ook dat we voorzichtig moeten zijn.” De activiteiten zijn op 20 november begonnen met de beëdiging van granman Jozef Forster van de Paramaccaners door president Chan Santokhi.

Ook de eerste gasten voor de viering van 45 jaar Srefidensi zijn vrijdagavond gearriveerd. Het gaat om de honorair consul van Israël en de beoogde ambassadeur van Thailand in Suriname. Voor vandaag is er een nationale gebiedsdienst gepland. Later op de dag zal de ambassadeur van Thailand op het presidentieel paleis zijn geloofsbrieven aanbieden aan president Santokhi. Mogelijk zal ook de ambassadeur van Egypte, die geaccrediteerd is in Brazilië, aanwezig zijn.

Op maandag 23 november en dinsdag 24 november arriveren respectievelijk de Guyanese en Frans-Guyanese delegaties in Suriname. De Guyanese delegatie bestaat uit president Irfaan Ali, zijn echtgenote, drie ministers enkele media en veiligheidspersoneel.

Bij Frans-Guyana gaat het om de voorzitter van het parlement en de prefect van Frans-Guyana. Op 24 november vindt er een bilaterale ontmoeting plaats tussen het Surinaamse- en het Guyanese staatshoofd. De agenda van deze ontmoeting is eerder dit jaar vastgesteld tijdens het bezoek van president Santokhi aan zijn Guyanese ambtgenoot.

Overeenkomsten
In de marge van het bilateraal overleg zullen er twee overeenkomsten worden getekend, om de relatie tussen de twee landen formeel te bevestigen in de nieuwe structuur. President Irfaan Ali bezoekt op 24 november Staatsolie. Minister Ramdin heeft dinsdag een ontmoeting met de Canadese ambassadeur, die in Guyana geaccrediteerd is.

De verwachting is dat op die dag ook de ambassadeur van Ghana als vertegenwoordiger van de Ghanese president arriveert evenals de ministers van Buitenlandse Zaken van de Federatieve Republiek Brazilië en het Koninkrijk der Nederlanden. De BIBIS-minister zal met beide bewindslieden een bilaterale ontmoeting hebben en mogelijk met de Braziliaanse functionaris enkele overeenkomsten tekenen.

In aanloop naar 25 november biedt president Santokhi de buitenlandse gasten en genodigden in klein gezelschap een diner aan. De gasten worden de volgende dag op het paleis verwelkomd door het Surinaamse staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk.

Op het Onafhankelijkheidsplein wordt dan een buitengewone openbare vergadering van het parlement gehouden, waarbij de Guyanese president en president Santokhi felicitatieboodschappen zullen uitspreken. De overige gasten doen dat tijdens het diner op 24 november.

De ministers van Brazilië en Nederland keren dezelfde dag terug, terwijl president Irfaan Ali de volgende dag vertrekt.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait