Ontwikkeling en potentie alekemuziek in mini-docu vastgelegd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

1 November 2020 08:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname kent diverse muziekstijlen. Eén van de bekende en meest populaire stijlen onder de Aucaners is de aleke, een muziekstijl die op basis van experimenten in het Cotticagebied is ontstaan en veel aan de kaseko doet denken.

Hoewel de ontstaansgeschiedenis van deze stijl moeilijk te achterhalen is, is er momenteel een zeer populaire aleke-artiest die met zijn muziek de wereld wil veroveren. Regisseur Tolin Alexander heeft in opdracht van Stichting Kibii een minidocu gemaakt over de aleke, waarin hij de artiest Brayen Doekoe meer bekend als Autar, heeft gevolgd.

Bij de versoepeling van de Covid-19-veiligheidsmaatregelen heeft de film/theaterregisseur zich samen met de lokale filmmaker 'Basta' in de Tembe Art Studio (TAS) teruggetrokken om de documentaire in elkaar te zetten. De docu, 'Kotika liba fika a membee' ('Cotticarivier is als slechts een herinnering'), is afgeleid van een lied. "Door een filmpje over deze muziekstijl te maken, werken we aan conservering van een stukje cultuur", zegt Alexander.

De artiest is niet alleen in Moengo, maar overal waar er aleke-muziek wordt afgedraaid of bespeeld, bekend. "In de docu vertelt hij dat hij met deze muzieksoort de wereld heeft bereikt, net zoals Bob Marley dat deed met zijn reggaemuziek. Reggae wordt nu overal in de wereld bespeeld of afgedraaid, maar er wordt nog altijd een link gelegd met Jamaica. Dat wil deze artiest ook", legt Alexander uit.

De regisseur vertoefde zes dagen in Moengo. Het meest interessante van dit project vond hij de opnames en de editing in TAS. "De grote uitdaging was om de filmmaker vrij te krijgen en mij te oriënteren over het aanwezige materiaal voor de opnames." Hij heeft ook archiefmateriaal van de Moengofestivals gebruikt en lokale bewoners geïnterviewd. In het filmpje wordt gesproken in het Aucaans en er is een Engelse ondertiteling aangebracht.

De mini-docu is dertien minuten lang en ter beschikking gesteld van het Researchcentrum van Stichting Kibii. De mini-docu is de eerste productie sinds stichting Kibii een samenwerking is aangegaan met de Nederlandse organisatie Le Guess Who. Jaarlijks wordt er in Utrecht een muziekfestival georganiseerd, waarbij dans-, theater- en muziektalenten, die de mainstream missen, een platform krijgen. "Twee jaar geleden werden we door de organisatoren benaderd, die hetgeen we in Moengo doen heel interessant vinden. Zij wilden de jazzbands of alekemuziek een podium bieden via hun platform", vertelt Marcel Pinas van Stichting Kibii.

Vorig jaar zou een Moengo Jazzband naar Utrecht afreizen om deel te nemen aan het festival, maar vanwege de economische situatie in Suriname lukte het niet om de financiële middelen voor elkaar te krijgen. Dit jaar lukt ook niet vanwege de Covid-19-pandemie. "Als optie wil de organisatie toch nieuwe producties digitaal tonen. Vandaar dat we hebben besloten om deze mini-docu alvast te maken", zegt Pinas. Het filmpje zal ook via Le Guess Who aan een breder publiek vertoond worden.

Op kleine schaal probeert de stichting diverse projecten uit te voeren. "Vanwege de Covid-19-pandemie waren we even gestopt, maar nu zijn we aan het bekijken hoe we verder kunnen gaan. We kunnen niet stil blijven zitten als we kijken naar de talenten van de jongeren. Dat zou pas zonde zijn", aldus Pinas.

Rond deze periode zou een Trinidadaanse architect de nieuwe Artist-inResidence zijn in Moengo. Hij heeft grote interesse in de traditionele marronbouwstijl. Pinas is samen met de architect bezig voorbereidingen te treffen via Zoom-meetings, om dit project voort te zetten zodra de pandemie voorbij is.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel