Regering hoort plannen en projecten EBS aan

Waarnemend EBS-directeur Marcel Eyndhoven. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

28 Oktober 2020 06:12

Voor mij lezen

De EBS zal tot een winstgevend bedrijf omgebouwd moeten worden. Ook zal het rationeler gedraaid moeten worden en de gemeenschap op een effectieve en efficiënte manier van energie voorzien. Dit hield president Chan Santokhi de leiding van het energiebedrijf onlangs voor tijdens een bespreking.

Samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers zijn de plannen en lopende projecten van de parastatale onderneming aangehoord. Ook het stuk van bezuinigen kwam ter sprake tijdens het onderhoud. Het staatshoofd vroeg de leiding ook om een integraal plan in te dienen.

Waarnemend directeur Marcel Eyndhoven zegt de regering een indruk te hebben gegeven over de status van de lopende zaken en projecten bij de EBS. De leiding is daarnaast bezig met een reorganisatie van het bedrijf. Dit alles is gepresenteerd aan de leiding van het land, zodat die inzicht heeft over de zaken die zich binnen het bedrijf afspelen.

Momenteel wordt een aantal projecten gefinancierd vanuit de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en ook door de Caribbean Development Bank. Het betreft projecten die te maken hebben met verbetering van de straatverlichting en het versterken van het netwerk om de energie op een veilige, efficiënte en effectieve manier naar de burgerij te brengen. Dit moet uiteindelijk de ontwikkeling van Suriname ten goede komen.

Eyndhoven zegt dat de EBS zich voorbereid op de toepassing van gas bij de opwekking van energie. Dit geschiedt momenteel met zware olie, wat relatief duurder is dan gas. Er zullen studies worden uitgevoerd en fondsen gezocht worden. De EBS-functionaris geeft aan dat er instituten zijn die wel fondsen beschikbaar willen stellen, omdat de toepassing van gas voor de opwekking van energie niet alleen maar te maken heeft met de reductie van de kostprijs, maar ook het milieu ten goede komt.

Voor wat betreft hernieuwbare energie zegt hij dat de wet van 2016 de weg hiervoor al heeft geopend. Zaken zullen met de Energie Autoriteit Suriname verder gefinaliseerd worden. Directeur Eyndhoven benadrukt dat naast de EBS vooral de samenleving een belangrijke rol kan spelen bij het leveren van hernieuwbare energie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel