Prijsstijging basisgoederen blijft aanhouden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Oktober 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Er schijnt geen einde of tenminste een normalisatie te komen in de trend van prijsstijgingen voor basisgoederen. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname (ABS) zijn van augustus tot september dit jaar de prijzen met 4,2 procent gestegen. Deze maandinflatie en dus daling van de koopkracht betreft slechts basisproducten en geen luxeartikelen. De jaarinflatie (september 2019-september 2020) bedraagt 45,1 procent.

Volgens het ABS is met de unificatiekoers die geldt vanaf september dit jaar de waarde van de Surinaamse dollar gedaald met 86 procent. Verwacht wordt dat - gezien de nieuwe prijsontwikkeling - de maandinflatie van oktober veel hoger zal komen te liggen. Veel goederen zijn intussen in prijs gestegen.

Het ABS produceert maandelijks een consumentenprijsindex (CPI). Die is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket van Suriname. ABS heeft circa 630 meetpunten in verschillende districten.

De vakbeweging en Consumentenkring Suriname wijzen er steeds op dat deze officiële cijfers rechtvaardigen dat bij onderhandelingen met werkgevers er nu rekening wordt gehouden met de steeds dalende koopkracht van de samenleving. Volgens hen is er geen ruimte meer dat van de gemeenschap wordt gevraagd in te leveren om zo de economie op spoor te helpen. Intussen beginnen werknemersorganisaties steeds meer te dringen om loonsverhogingen. In sommige gevallen wordt geëist dat de salarissen worden aangepast aan de unificatiekoers.

Maar ook binnen het bedrijfsleven en de productiesector wordt aangegeven dat de rek er uit is. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) hadden graag gezien dat president Chandrikapersad Santokhi bij het uitspreken van zijn jaarrede op 29 september naast maatregelen ook alternatieven had aangekondigd. Zo werd verwacht dat voor de productiesector er een stimulatiefonds van ruim SRD 500 miljoen zou worden vrijgemaakt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel