Traditioneel gezag Samaaka in Nederland protesteert tegen afzetting granman Aboikoni

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het traditioneel gezag van de Saramaccaners in Nederland is tegen de afzetting van granman Albert Aboikoni. De beëdiging van Aboikoni is onherroepelijk en voor het leven. Dit is afgelopen zondag onder andere naar voren gekomen tijdens een bespreking van de kapiteins en basya’s van de Saramaccaners in Nederland.

In 2018 werd Aboikoni door voormalig president Desi Bouterse beëdigd tot grootopperhoofd. Het traditioneel gezag doet een dringend beroep op president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk om het verzoek van de groep Amina, om granman Aboikoni uit zijn functie te zetten, af te wijzen. Verder willen zij dat alle acties die daarmee verband houden een halt worden toegeroepen.

De groep Amina en haar sympathisanten worden dringend verzocht om af te zien van hun acties tegen de granman, in welke vorm dan ook. De schrijvers van de open brief aan de regering beweren dat de gevolgen van afzetting van het grootopperhoofd rampzalig zullen zijn voor niet alleen de Samaaka gemeenschap, maar ook de volgende generaties.

Deze acties brengen bovendien zoveel onrust in het gebied, dat daardoor de waardigheid van de Saamaka dignitarissen teniet zal worden gedaan. De onrust die rondom het instituut van de granman met zijn kapiteins en basya’s wordt gecreëerd is een zeer kwalijke zaak, omdat de granman het hoofd en drager is van de marroncultuur, die tot een belangrijk erfgoed van Suriname behoort.

“Immers, de marroncultuur is erkend en aangesloten bij het Instituut Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland. Dit geeft genoeg reden om zorgvuldiger met het gaamaschap in Suriname om te gaan,” staat in de open brief.

Het traditioneel gezag Samaaka in Nederland doet een beroep op de Matjaw te Dangogo en wel de families Adisi, Amina en Bobbie om nu al eraan te werken, dat in het vervolg de opvolging van de granman zonder problemen plaatsvindt.

De brief is afkomstig van Hedi kabiten Mutu Poeketi, Kensley Vrede, Morea King en Sylvester Aboikoni.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait