Leden Macamboa nemen door Rosebel vrijgegeven gebied in gebruik

Leden Macamboa bij de start van de werkzaamheden. Beeld: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

22 Oktober 2020 00:01

Voor mij lezen

Ontevreden leden van Macamboa hebben een gebied van Rosebel Goldmines gekregen om te werken. De werkzaamheden zijn gisteren gestart. Het gaat om het gebied op Gross Rosebel East Tailings Road (ETR). Jarenlang was er een spanning onder de gouddelvers over het werkgebied Romapit. Volgens de gouddelvers is dit project een one men show en niet eenieder kon geaccommodeerd worden.

“Bij Romapit bepaalt een persoon wie daar mag werken en wie niet, terwijl de overeenkomst iets anders aangeeft. Dit heeft voor spanning en een scheuring gezorgd in Macamboa, waardoor er niet met de multinational en regering kon worden onderhandeld. Wie niet kon werken kan nu aan de slag,” geven enkele gouddelvers aan in gesprek met Suriname Herald.

Naast de scheuring binnen Macamboa, lagen zaken een hele poos stil. De gouddelvers geven verder aan dat deze werklocatie niet zal worden als Romapit. “In het gebied mogen er 250 mannen werken en we gaan ons daaraan houden. Voor nu zijn we gestart met 35 mannen. Later volgt er uitbreiding,” leggen zij uit.

Rosebel Goldmines heeft US$ 314.000 vrijgemaakt als financiële ondersteuning naar deze groep gouddelvers. Het bedrag is uit het fonds gehaald en uitbesteed aan machines waarmee er zal worden gewerkt.

Eerder dit jaar, dertien dagen vóór de verkiezingen van 25 mei, had ex-minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, de overeenkomst getekend met Rosebel Goldmines om dit gebied vrij te geven aan deze groep gouddelvers.

De opstart van de werkzaamheden heeft middels een traditioneel gebed plaatsgevonden. Er is een overeenkomst getekend voor twee jaar.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel