Inheemsen Zuid-Suriname op ramkoers met ondernemer

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Er is sprake van groot wantrouwen naar buitenstaanders in het gebied van Sipaliwini. Inheemsen uit het gebied van de Vier Gebroeders, in het zuiden van Suriname dichtbij de grens met Brazilië, zijn niet enthousiast over mogelijke economische activiteiten van vliegmaat- schappij United Aviations Services (UAS). “Er zijn gesprekken geweest met United Aviations en het traditioneel gezag. Ze hebben inderdaad aangegeven dat zij toeristische ontwikkelingen hier willen ontplooien echter vertrouwen we het niet”, zegt Pildas Tawadi, secretaris en tolk van granman Asongo, die over het gebied gaat.

De vrees dat zij andere activiteiten zoals mijnen voor diamanten of goud zouden uitvoeren, komt doordat het bedrijf het lokale gezag niet op de hoogte stelde voor het met werkzaamheden begon. "We hebben vernomen dat men bezig was met werkzaamheden bij de landingsbaan en dit gebeurde al vóór de verkiezingen. Niemand heeft ons over iets op de hoogte gebracht en dat vinden wij wel een kwalijke zaak."

Intussen is er een patstelling ontstaan bij gesprekken eerder deze week. UAS-directeur Vishaal Ganesh: "We hebben maar onze arbeiders en materiaal uit het gebied gehaald en begrijpen de inheemsen ook, maar vinden het jammer dat ze ons zo hebben tegengewerkt."

Naar verluidt wil de regering United Aviation, die voornamelijk helikoptervluchten uitvoert, vergunning verlenen voor toerismeactiviteiten, zonder inspraak van de lokale gemeenschappen. Tawadi kijkt hiervan op. Overigens, Ganesh ontkent ambities van zijn bedrijf voor de mijnbouw. "Het zoeken van goud en diamant in het gebied is voor ons niet interessant. Wij willen daar duurzame economische activiteiten ontplooien."

Hij beaamt dat er in eerste instantie geen contact is gelegd met het traditionele gezag. "Ik geef toe dat wij misschien in de fout zijn gegaan daar." Echter, hij plaatst duidelijk vraagtekens of dat wel moet. "We hebben ons slechts gehouden aan het gebied van het vliegveld en dat valt onder de overheid van wie wij goedkeuring hebben gehad om het te gebruiken en de verwaarloosde landingsbaan te onderhouden."

Hij geeft toe dat de regering nog geen formele vergunning heeft gegeven voor economische activiteiten. "Er waren reeds afspraken met de vorige regering. Beloofd was dat het in orde gemaakt zou worden, maar met de wisseling van de wacht is het proces opnieuw gestart." De ondernemer kent het gebied en ziet veel mogelijkheden voor eco-toerisme.

Tawadi zegt dat districtscommissaris Merylu Sapa op de hoogte is van de bezwaren. "De klachten waren mij wel bekend en er is een oriëntatiebezoek geweest", beaamt Sapa tegenover de Ware Tijd. De burgermoeder voegt toe dat zij geen activiteiten heeft waargenomen die erop wijzen dat United Aviations goud of diamant aan het mijnen is of dat wil doen.

De burgermoeder wijst er wel op dat er verschillende gedragscodes worden gehanteerd in de dorpen. "Je dient je inderdaad beleefd aan te melden bij het traditionele gezag om aan te geven in welke hoedanigheid je aanwezig bent en zeker als je iets wil ondernemen."

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait