COLUMN: Leg me uit?

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Er is deze afgelopen dagen enkele voetbalvelden aan gras voor mijn voeten weggemaaid door mijn collega-columnisten, door redactionele commentaren, door ingezonden brievenschrijvers, mememakers, cartoonisten, social-mediasterren. Ik waande me terug in de chaotische glorietijden van het Bouterse/Adhin-tijdperk, met van die dagen waarbij je van de ene in de andere verbazing viel: hebben ze dat echt gedaan/gezegd/vertoond? Keba, hou op!

De oogst sinds mijn laatste column, in geen enkel opzicht uitputtend, begint met het coronavrij feesten van regeringsleden; wederom een bewijs dat regeermacht bij velen een gevoel van superioriteit opwekt. Niet alleen hoeven zij zich niet aan de eigengemaakte regels te houden, zelfs een dodelijk virus zal ze niet durven lastig vallen.

O wacht... Toen kregen we de zoveelste toestand rond en met de eerste echtgenote, vervolgens enig gedoe na een krutu die juist gedoe moest oplossen, en nu komen we bij van DNA-spektakels en een half dozijn Covid-positieve ministers. Daartussenin zit al het kleiner nieuws, waar we nauwelijks aan toe komen, over bus- en boottarieven waar je koude rillingen krijgt als je daar afhankelijk van bent, zorgverleners die ten einde raad zijn, en al die andere tekenen dat de smalste schouders momenteel de zwaarste lasten dragen.

We hebben ook nauwelijks meer de energie om ons zorgen te maken over al die moorden, of om het leven van weer een vrouw te betreuren. Ik zal niet herhalen wat velen voor mij al getracht hebben uit te leggen, en ik zal ook mijzelf niet herhalen als het gaat om het duiden van het problematische aan de multifunctionaliteit van de eerste dame. De 'verklaring' die van presidentswege werd gegeven om de laatste faux pas te ontzenuwen mag meteen in de prullenmand, diezelfde prullenmand waar intussen al die fraaie woorden over 'clean government', geen 'friends en family' in zoete vrede rusten, alsook al die beloften over de voortvarendheid van aanpak omdat de VHP alle antwoorden op alle crises al had.

In alle herrie en alle backpedalling blijven uitspraken vaak rondzweven en er is een soort waterval van mensen die elkaar gaan napraten, waardoor het lijkt alsof sommige zaken waar zijn of waardoor we aannemen dat we allemaal weten wat dat is. Eén van die uitspraken betreft het woord 'deskundig'. Laat ik het meest voor de hand liggende voorbeeld nemen - gewoon, omdat sja, de personen in kwestie het er zelf naar hebben gemaakt. Al sinds haar eerste openbare aantreden hoor ik dat mevrouw Seenacherry hooggeschoold en deskundig is. Aan haar hooggeschooldheid twijfel ik niet, de krant heeft er nog over bericht.

Van haar deskundigheid heb ik echter nog geen overtuigende bewijzen kunnen vinden. Ik heb daardoor steeds het gevoel dat ik op achterstand speel, omdat ik die deskundigheid niet kan duiden. Waar heeft ze gewerkt, hoe lang, wat waren haar taken? Heeft ze gepubliceerd misschien? Heeft ze de leiding gehad van bedrijven, grote organisaties, ingewikkelde teams, en wat precies daarvan maakt haar zo deskundig voor die functies? Ik wil dat graag weten, zodat ik dan zelf zou kunnen inschatten wat wordt verstaan onder haar deskundigheid.

Mevrouw is hier slechts een voorbeeld, maar ik hoop dat we vanaf nu in alle berichten over deskundigheid van mensen die worden benoemd, ook uitleg krijgen hoe die deskundigheid precies tot stand is gekomen, of hoe het is gedemonstreerd. (Overigens, deskundigheid verschoont de gewraakte benoemingen of bijna benoemingen niet).

Een ander voorbeeld betreft meneer de president. Die is continu aan het voorspellen, ook daarin gaat hij steeds meer op zijn voorganger lijken, die voorspelde vaker bijvoorbeeld dat hij de koers omlaag zou krijgen. We weten allemaal wat daarvan terecht is gekomen. De president voorspelde vorige week: "binnen drie, vier maanden hebben wij de financieel-economische crisis onder controle". Graag wil ik weten wat ik me daarbij moet voorstellen. Wat betekent het in lekentaal, in de taal van de portemonnee van verplegers, onderwijzers, de straatverkopers, de marktventers, de kleine ondernemers, de gepensioneerden en de kinderen in kindertehuizen? Want president: regeren gaat uiteindelijk niet over geld, regeren gaat over mensen.

[email protected]

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait