First-lady Santokhi mikpunt van spot

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Oktober 2020 16:12

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Werd er op de benoeming van first-lady Melissa Santokhi-Seenacherry als rvc-lid bij Staatsolie -terwijl zij volgens de tot dan geldende statuten vanwege haar leeftijd niet benoembaar was- forse kritiek geleverd is de stemming onder burgers over haar aanstelling als algemeen directeur op het kabinet van de president totaal anders. Behalve kritiek is de wederhelft van president Santokhi nu vooral het mikpunt van spot, satire en sarcasme.

Terwijl sommigen zich afvragen of zij het enige kader is waarover de VHP beschikt duiken op sociale media aan de lopende band allerlei memes op waarmee de draak wordt gestoken met de first-lady. Op één van de koddige illustraties is ze als achtarmige 'Octopussy' afgebeeld, in een andere bewerkte foto als serveerster bij McDonalds en in een karikatuur van cartoonist Richenel Rine Piemoe valt haar oog in de krant op het nieuws dat de directeur van de SLM op non-actef is gesteld en roept ze de president om te komen "kaiken".

Op social media worden alle vrijgekomen vacatures aan de first-lady aangeboden. Als reactie op de gevoelens vanuit de samenleving heeft het kabinet van de president donderdagmiddag een verklaring uitgegeven. Daarin wordt aangegeven dat de regering bij haar aantreden slechts vijf personeelsleden op het kabinet van de president heeft aangetroffen. President Santokhi heeft toen in het kader van continuering van de werkzaamheden die bij zijn ambt horen acties ondernomen. Hij heeft een "team van vrijwilligers" aangetrokken.

Benadrukt wordt dat het gaat om mensen die de functies vervullen zonder formeel benoemd te zijn. De first-lady fungeerde zonder betaling als chefstaf op het kabinet. "De presidentsvrouw wordt in het uitvoeren van haar onbezoldigde en dagelijkse werkzaamheden bijgestaan door een team van deskundigen. Dit team opereert vooralsnog onbezoldigd totdat de herinrichting van het organogram een feit is. In deze nieuwe structuur zal de administratieve organisatie van het kabinet efficiënter en doelmatiger zijn ingericht", staat in de verklaring.

De bedoeling is dat de functie van chefstaf wordt afgeschaft en daarvoor komt in de plaats een algemeen directeur. "In deze functie heeft er vooralsnog geen officiële benoeming plaatsgevonden. Het moge de samenleving duidelijk zijn dat de first-lady die rol onbezoldigd coördineert. Dit tegen de achtergrond van haar deskundigheid en competenties", aldus het kabinet van de president. Voorts wordt aangegeven dat vanwege de toegenomen werkdruk Santokhi-Seenacherry vorige maand op eigen verzoek ontlast is als vicevoorzitter in de presidentiële commissie Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden.

Op dit moment vindt de afronding van de herstructurering van het organogram en de beschrijving van de daarbij behorende functies plaats. Bij de feitelijke benoemingen betreffende alle functies op het kabinet van de president zal rekening worden gehouden met de gevoelens van de samenleving. De functies zullen worden bemenst en ingevuld op basis van deskundigheid, integriteit, betrouwbaarheid en vrij van discriminatie op basis van educatie, godsdienst, komaf, gender, politieke overtuiging en sociale omstandigheden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel