Matjaw-lo eist intrekking benoeming granman Aboikoni

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Oktober 2020 05:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Matjaw-lo van de stam der Saramaccaners verzoekt de regering “dringend” de benoemingsresolutie van Albert Aboikoni als grootopperhoofd van deze stam op de meest korte termijn “nietig te verklaren en in te trekken”. In het verlengde daarvan zal de regering zo snel als mogelijk Naze Amina die volgens de clan de “waarachtige” opvolger is van granman Belfon Aboikoni, nu wijlen, te beëdigen als grootopperhoofd van de Saamaka.

Voorts zullen alle traditionele gezagsdragers die niet volgens de juiste procedure door Albert Aboikoni zijn benoemd moeten worden ontheven. Dat staat in een petitie die tijdens de gran krutu zaterdag te Pusugrunu via de organisatie A Marron Kompas aan de regering werd aangeboden. De petitie, ondertekend door de hoofdkapitein Dennis Amoida, kapitein Alosa Aboikoni en kapitein Jozef Aboikoni, allen van de Matjaw-lo, werd voorgelezen door Erney Landveld.

Hij hield de gran krutu voor dat de "controversiële" benoeming van Aboikoni door toenmalig president Desi Bouterse onaanvaardbaar is. Landveld typeerde dit als de zoveelste 'coup" van de Adisi-hosu om het granmanschap naar zich toe te trekken, terwijl een andere familie aan de beurt is om het grootopperhoofd voor te dragen. "Bouterse heeft hem (Albert Aboikoni ...red) geholpen door hem in Paramaribo te beëdigen en de Saramaccaners zijn er niet mee eens", aldus Landveld.

Hij wees erop dat volgens de traditie bij de marrons iemand die heeft waargenomen als granman na het overlijden van een grootopperhoofd "nooit" granman wordt. "Daarnaast is het verwerpelijk en onacceptabel voor de Matjaw-lo dat na het overlijden van Belfon zijn broertje door de Surinaamse regering werd beëdigd tot grootopperhoofd van de Saramaccaners". Ook de procedure van aanwijziging heeft tegen de eeuwenoude traditie in te Asidonhopo plaatsgevonden in plaats van te Dangogo.

Landveld voerde verder aan dat Brunswijk en Santokhi aanwezig waren op de liba krutu in oktober 2018 en zich ook hadden geschaard achter het Diitabiki Akkoord dat daaruit was voortgesproten. "Alle zes stammen vallend onder het traditioneel gezag der marrons delen mede dat de heer Naze Amina op de juiste traditionele wijze is ingewijd als Saamaka granman; derhalve is hij ook volgens de traditie de rechtmatige opvolger van wijlen granman Belvon Aboikoni", luidde een van de conclusies in voornoemd akkoord.

Daar Brunswijk en Santokhi de inhoud van het Diitabiki Akkoord hebben onderschreven "verwachten wij Saramaccaners dat het deze regering te beurt valt om uitvoering te geven aan een oplossing van dit vraagstuk, immers de leiders van de twee partijen waren op Drietabbetje aanwezig bij het maken van het Drietabbetje Akkoord", aldus Landveld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel