Lazard moet Suriname helpen schulden te herschikken

President Santokhi. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 Oktober 2020 00:00

Voor mij lezen

Het internationaal financieel advies- en vermogensbeheerbedrijf Lazard zal Suriname ondersteunen als adviseur om de schulden van het land te saneren, herschikken en herstructureren. Als prioriteit is gesteld de herschikking en herziening van de twee Oppenheimer leningen, die zwaar drukken op de Surinaamse begroting, zei president Chan Santokhi tijdens een persconferentie van de regering.

Het betreft leningen van US$ 550 miljoen en US$ 125 miljoen die gebracht zullen moeten worden naar een proportioneel aanvaardbaar niveau. Lazard is een Frans financieel advies- en vermogensbeheerbedrijf dat zich bezighoudt met investeringsbankiers, vermogensbeheer en andere financiële diensten.

De regering is na intensief onderhandelen en overleg tot het besluit gekomen, dat Suriname in zee zal gaan met Lazard dat wereldwijd gevestigd is in 27 landen. Suriname zal zijn diensten inhuren en er is hierover al overeenstemming bereikt. Het staatshoofd legde uit dat het bedrijf met succes financiële herstructureringsbijstand heeft verleend aan landen als Ecuador en Argentinië. Dit bedrijf heeft ook Haïti, Trinidad en Tobago en vele andere landen als klanten gehad.

Het internationaal financieel adviseurs bedrijf zal Suriname ondersteunen bij zijn onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Lazard zal ingezet worden om te praten met de Wereldbank en andere internationale instituten waarbij de agenda van Suriname centraal zal staan. De programma’s van Suriname ‘home grown program’ en ‘home made plan’ zullen de toon zijn om de economie te herstellen.

Lazard zal belast worden met het zoeken naar nieuw kapitaal voor diepte-investeringen in Suriname om de economie te doen herstellen, zodat het land investeringen en bedrijven zal hebben samen met internationale instanties. Dit zal zorgen voor meer werkgelegenheid en bevordering van de export.

Het bedrijf zal professionele ondersteuning verschaffen bij onder andere contacten met de wereldgemeenschap om zoveel mogelijk investeerders hier aan te trekken. De bedoeling is dat Suriname op de internationale kaart wordt gebracht om de kredietwaardigheid van het land te upgraden.

Het land heeft internationaal een CCC-status oftewel junkstatus. Een CCC-rating betekent dat een land een extreem hoog risico heeft om zijn obligatieleningen of andere vormen van financiering terug te betalen. Banken mogen niet beleggen in obligaties met een CCC-rating. Obligaties getypeerd als CCC zijn junk bonds.

De president maakte verder duidelijk dat de Surinaamse deskundigen niet terzijde zijn gelegd. “We betrekken de deskundigen van Suriname die zich hebben gebundeld in SER en de VES,” zei hij. Het wachten alleen is op hun advies. Het staatshoofd benadrukte dat de regering iedereen wil betrekken.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel