Santokhi: Crisis binnen vier maanden onder controle

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 Oktober 2020 17:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De financieel economische crisis waaronder Suriname momenteel gebukt gaat is binnen de eerstkomende vier maanden onder controle. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi te Pusugrunu bij aanvang van een gran krutu van de marron- en inheemse stammen in het binnenland. De president is aan het hoofd van een regeringsdelegatie aanwezig tijdens de traditionele bijeenkomst die zaterdag wordt afgesloten.

Een aantal maatregelen die ordening moeten brengen in 's lands financiën en de algehele economsche situatie worden nu reeds uitgevoerd, hield Santokhi de aanwezige dignitarissen voor. Hij merkte op dat de problemen, maar voornamelijk de staatsschuld die van de vorige regering is geërfd, veel groter is dan werd verwacht. Desalniettemin zijn reeds zodanige acties ondernomen om orde op zaken te stellen.

"Binnen drie, vier maanden hebben wij de financieel-economische crisis onder controle", stelde het staatshoofd. Santokhi stelde dat de bundeling van hindostanen en marrons, de twee grootste bevolkingsgroepen, een unieke kans biedt om met andere etnische groepen samen Suriname tot ontwikkeling te brengen. "Wij gaan ervoor zorgen dat de ontwikkeling komt en dat iedereen een baan kan vinden".

Van belang is dat de achtergesteldheid van het binnenland ten opzichte van andere delen van het land wordt weggewerkt. Om kinderen uit het binnenland betere onderwijskansen te bieden zullen voor deze groep "etagewoningen" in de hoofdstad gebouwd worden omdat de woonomstandigheden waaronder ze momenteel studeren inadequaat zijn. "Omstandigheden die niet goed zijn fu go na skoro", aldus het staatshoofd.

Het binnenland moet een productiegebied worden zoals Nickerie waar burgers een goed bestaan kunnen opbouwen. Reeds zijn er plannen hiervoor ontwikkeld. Besloten is onder andere om Atjoni tot de tweede grote stad van Suriname te ontwikkelen met een universiteit, ziekenhuis, middelbare scholen, infrastructuur en industrieën die voldoende werkgelegenheid scheppen voor binnenlandbewoners.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel