COLUMN: Pappen en nathouden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 Oktober 2020 14:00

Voor mij lezen

Ik zit al de hele dag de nieuwssites te checken. Wachtend op het moment dat ik kan lezen dat het doek is gevallen voor de persoon die snel wilde blitzen met Covid. Wachtend op het moment waarop wij officieel te horen kregen wie er met het telefoonnummer van meneer Blitz Coutino op zak liep en die hem dus snelsnelsnel kon bellen toen bleek dat maar 10 van de 300 zoveel passagiers op Schiphol keurig in een quarantainehotel zouden gaan logeren ter geruststelling en veiligstelling van de 600.000 zielen in dit land en dat de rest naar hun eigen huis wilde en er dus iemand ze in de gaten moest houden, dus een mooie aanleiding om een securitybedrijf te starten.

Ik wacht nog steeds. En, mijn collega's bij de Ware Tijd zullen u vertellen dat ik gewoonlijk heeeeel laat mijn stukjes inlever. Het betekent dat rond zes uur vrijdagavond wij nog altijd niet weten wie er dit blitzscenario bedacht had en dat alle vliegen dus nog vrijelijk rondzwermen rond de hoop mest. (Ja, ik heb vliegen in gedachten - heeft u de vlieg gezien die op het hoofd van de Amerikaanse vp plaats nam tijdens het tv-debat met Kamala Harris, de andere kandidaat voor het vp-schap? Het was een teken van boven, denk ik. Om de kiezers te tonen: 'wat hieruit komt is mest, daarom voelt de vlieg zich thuis op dit hoofd'. U voelt 'm al: ik zou niet bepaald in de rij staan om op de foto te gaan met Pence, Pompeo op Ptrump).

Maar terug naar onze eigen quarantaine mestvaalt. Het was weer eens een gevalletje van onduidelijke communicatie, of beter gezegd, gebrekkige afstemming. Want nauwelijks had de P ergens in Nickerie gemeld dat de vlucht was gecanceld vanwege de Covid-toename in Nederland, en nog vóór ik hem virtuele schouderklopjes wilde geven vanwege deze blijk van gedecideerdheid, bleek dat bericht niet geheel juist. Ik begreep iets in de trant van 'het was moeilijk om mensen weer teleur te stellen, ze waren al op Schiphol enzo'. Ik wil graag weten hoe de mensen die op die Blitzvlucht zaten zijn geïnformeerd over de regels, want volgens de berichten van het ministerie waren ze wel op de hoogte dat zij of in een quarantaine-accommodatie of in thuisquarantaine tegen betaling van de veiligheidskosten moesten. Het zou toch niet zo zijn dat de Blitzvrienden opzettelijk de communicatie naar de passagiers hebben verblitst om zo het water te vertroebelen opdat zij leuk konden vissen?

Wat mij het meeste trof is de kepoti-instelling, het pappen en nathouden, ook in deze kwestie. Het zou heel erg zijn voor de passagiers als ze langer hadden moeten wachten om naar huis te komen, het zou Surinam Airways heel veel hebben gekost om de vlucht te annuleren tot er meer duidelijkheid zou zijn. Maar de prijs voor deze kepoti zal door ons allemaal betaald worden. Die prijs is veel hoger dan een vertraagde vlucht of het gemak van die passagiers. Ik bedoel: wij weten intussen toch allemaal dat je in Covid tijden je zal moeten aanpassen aan het algemeen belang?

Pappen en nathouden: dat is ook wat ik dacht toen ik las dat al die duizenden laatste moment ambtenaren vooral mogen blijven waar ze zijn. En weer betalen wij de prijs van de zachte heelmeesters. Waarmee deze regering vooral een voorschot heeft genomen op haar eigen aanstellingsbeleid, denk ik dan. Rond 25 mei 2025 zullen we zeker minstens 5.000 nieuwe ambtenaren mogen verwelkomen. En ook die rekening zullen wij weer allemaal moeten betalen.

gangadwt@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel