Strafzaken worden vandaag hervat

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

1 Oktober 2020 06:05

Voor mij lezen

Het horen van verdachten bij strafzaken in eerste aanleg vindt vanaf vandaag weer plaats. Vanwege de COVID-19-pandemie was de mogelijkheid geboden om verdachten telefonisch te horen. Deze manier van verhoren blijft gehandhaafd als het onder meer gaat om het beslissen over het ambtshalve schorsen dan wel opheffen van de voorlopige hechtenis.

Bij de hervatting van de strafzaken worden de in hechtenis verkerende verdachten aangevoerd naar het gerechtsgebouw. De zaken zullen behandeld worden met inachtneming van de COVID-19-maatregelen, meldt de griffie Kantongerechten Strafzaken.

Met het oog op het gefaseerd op gang brengen van de openbaarheid van de strafzitting, zullen naast de raadsman van de verdachte, in beginsel maximaal drie journalisten, de benadeelde of het slachtoffer samen met een begeleider en twee familieleden worden toegelaten tot de zitting. Tolken en getuigen worden zoveel als mogelijk voor een bepaald tijdstip opgeroepen. Echter moet rekening worden gehouden dat de behandeling van zaken kan uitlopen.

Verder wordt gemeld dat van de bovenstaande richtlijn kan worden afgeweken, afhankelijk van de omstandigheden. Benadrukt wordt dat steeds rekening gehouden wordt met de grootte van de zaal, waarin de zitting plaatsvindt en het aantal verdachten en raadslieden per strafzaak.

Uitdrukkelijk wordt gesteld dat de geldende COVID-19-voorzorgsmaatregelen onverkort blijven gelden. Personen moeten bij het betreden van het terrein voorzien zijn van mond- en neusbedekking. Verder wordt van eenieder de temperatuur in de halsstreek gemeten met een afstandsthermometer.

Als de temperatuur hoger dan 37.5 graden Celsius is, wordt de persoon niet toegelaten tot het gebouw. Bij het betreden van het gebouw dienen de handen ontsmet te worden met de beschikbaar gestelde sanitizer. Verder moet een onderlinge afstand van anderhalf tot twee meter in acht worden genomen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel