COLUMN: Bakken in eigen vet

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 September 2020 14:00

Voor mij lezen

Wat eigenlijk sinds 2004 werd gevreesd, blijkt anno 2020 de naakte waarheid te zijn. Suriname wordt in zijn eigen vet gebakken door het in China gevestigde China Zhong Heng Tai. Burgers, maar ook politieke partij Abop met voorzitter Ronnie Brunswijk aan kop hadden geageerd door de toewijzing van duizenden hectare Patamaccabos aan CZHT. Er werd op gewezen dat veel kostbaar hout in het gebied voorkwam en dat het de concessiehouder voornamelijk daar om te doen was, niet de productie van palmolie. Door de aanhoudende protesten en andere zaken kreeg de regering-Venetiaan kennelijk koude voeten. Jarenlang werden door Vene en zijn regering de boot, om een definitieve toestemming te geven, afgehouden.

In 2010 kwam Desi Bouterse aan de macht en CZHT begon weer te lonken met obé-dollars. Het bedrijf wapperde weer met haar ambitieus project en de onderhandelingen begonnen opnieuw. Op een bepaald moment werd overeenstemming bereikt. Via de media werd de samenleving een mooi Assepoester-verhaal voorgehouden. Suriname en met name de gemeenschappen van Patamacca, Moengo en omgeving zouden er wel bij varen. De olieproductie zou een grote spin-off effect hebben, toeleveranciers zouden een behoorlijk stuk goed belegd brood verdienen. Aan de kantlijn werd nog geprotesteerd en gewaarschuwd. De bezorgdheid van die zwartkijkers werd weggewuifd. De regering zou het Surinaams belang niet verzaken.

Uiteindelijk was daar 14 december 2016. Kunt u zich dat nog herinneren? Met veel fanfare en trompetgeschal vond de eerste zaadlegging van obépalmen te Patamacca plaats. President Desi Bouterse was met een stoot andere notabelen in hoogst eigen persoon aanwezig om de officiële aftrap van het bejubelde palmolieproject te doen. Patamacca dat als een van de slachtoffers van de binnenlandse oorlog als oliepalmgebied had afgedaan, zou weer tot leven worden gebracht. Duizenden lokale bewoners zouden direct en indirect werk vinden. "Deze wordt de grootste boom," zei president Bouterse trots, nadat hij een obé-pit' had geplant.

Met de symbolische inzaai was het palmolieproject van China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamacca officieel gestart. In 2019 zou de eerste inzaai van 2000 hectare worden verwerkt. Het land zou vanaf dat moment jaarlijks 6 miljoen liters spijsolie produceren. Intussen weten we dat er van de palmoperatie niet veel terecht is gekomen. Althans de vorderingen zijn niet te merken. De palmvelden staan er nog niet en de fabriekshallen met oliepersen staan er ook niet. Maar het rooien van het aanwezige hout? Zelfs de stripfiguren Speedy Gonzales en de Road Runner kunnen de snelheid waarmee dat vanaf 2015 gebeurt niet bijhouden. Donderdag gaf vicepresident Ronnie Brunswijk een glimp van de stand van zaken en wat er aan de hand is.

China Zhong Heng Tai houdt zich niet bezig met de productie van palmolie, maar opereert als houtvester die derden toestemming geeft om tegen betaling hout te oogsten. Saillant detail is dat iedereen die wilde kappen per kubieke meter hout een bepaald bedrag op het kabinet van de president moest betalen. Waar die gelden naartoe zijn gegaan en waarvoor ze bestemd waren weet Joost. Wat er van de plannen terecht is gekomen om met lokale houthakkers een verwerkingsfabriek neer te zetten, is ook onduidelijk. In ieder geval is wel duidelijk dat dit zoveelste geval pijnlijk aan het licht brengt, dat bij het initiëren van projecten door de vorige regering niet altijd het Surinaamse belang, maar de belangen van bepaalde individuen de boventoon voerden. Hopelijk krijgt de samenleving meer duidelijkheid van de autoriteiten hoe deze zaak verder zal worden aangepakt, want het land is met betrekking tot deze kwestie al te lang in zijn eigen vet gebakken.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel