COMMENTAAR: Jaarrede teleurstellend

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PRECIES ZOALS DE jaarredes van zijn voorgangers inhoudelijk niet veel voorstelden, heeft de eerste jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi dinsdag weinig indruk gemaakt. De president heeft de afgelopen maanden vrijwel al zijn kruit verschoten waardoor zijn rede meer weg heeft van een anti-climax, omdat dezelfde zaken de revue nogmaals passeerden.

In een serie persconferenties en interviews heeft de president immers al de vloer aangeveegd met het regiem Bouterse/Adhin. Er zijn veel lijken uit de kast gehaald. Er ging bijna geen dag voorbij of het vorige regiem werd niet op de korrel genomen. Op sociale media is de indruk gewekt dat de samenleving voldoende was geĆÆnformeerd over het wanbeleid van de NDP, maar desalniettemin is dat eindeloos opgerakeld.

Natuurlijk valt er veel aan te merken op het eerder gevoerde beleid. Onderzoek van zaken die nu bij de procureur-generaal liggen, zal duidelijkheid moeten brengen daarin. En ook de Coronacrisis groeide Suriname boven het hoofd. Zodanig dat het aantal besmettingen omhoog schoot, met daarbij een aantal doden van boven de honderd.

Echter, president Santokhi wekt langzaam maar zeker de indruk dat hij door de Zwarte Piet toe te spelen aan de vorige regering, de aandacht afleidt van de lastenverzwarende maatregelen voor de burgers aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. Wat het vertrouwen in de regering-Santokhi een nog grotere deuk heeft gegeven is de stoelendans voor Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht, directieposten en het benoemen van liefst achttien kersverse districtscommissarissen.

In zijn jaarrede zegt de president dat hij spookambtenaren gaat aanpakken, terwijl zijn regering nu zelf het leger aan deze ambtenaren vergroot door zoveel van hen thuis te laten zitten. De algemene politieke beschouwingen en begrotingsbehandeling staan nu ook voor de deur. Dezelfde oude koek zal worden gepresenteerd. Precies zoals de NDP de meerderheid in het parlement inzette om zaken er door te krijgen zal dezelfde film worden vertoond met andere sterren. De huidige ministers werken dag en nacht, vindt Santokhi. Daartoe zijn ze verplicht. Ze hebben daarvoor gekozen en worden ervoor betaald. De mofina wan daarentegen hebben meerdere banen en kunnen toch de wurgende prijzen in de winkels niet betalen.

Helaas heeft Santokhi de kans gemist om als vader des vaderlands het volk te bemoedigen om samen dit moeilijk traject af te leggen. Immers, ook de NDP'ers moeten hard werken aan de opbouw van het land. Met verwijten richting die partij zal het niet lukken een vuist te maken. Inspirerend waren daarom de woorden van Bep-parlementariƫr Ronnie Asabina recent: 'Wie snel wil gaan, gaat alleen. Wie ver wil gaan, gaat samen.' Suriname zal het moeten hebben van ver gaan op lange termijn.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait