Horen van verdachten weer in persoon

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Het horen van verdachten bij strafzaken in de eerste aanleg gaat vanaf 1 oktober weer zoveel als mogelijk in persoon geschieden. Vanwege de Covid-19-pandemie was overgestapt op telefonische verhoren. Die mogelijkheid blijft gehandhaafd bij onder meer het beslissen over het ambtshalve schorsen of opheffen van de voorlopige hechtenis.

In het schrijven van substituut-griffier Sureesh Simbhoedatpanday wordt aangegeven dat de verdachten in hechtenis naar het gerechtsgebouw zullen worden vervoerd. Omdat er sprake is van het gefaseerd op gang brengen van de openbare strafzittingen zullen voorlopig alleen de raadsman van de verdachte, de benadeelde/het slachtoffer met één begeleider, twee familieleden van de verdachte en drie journalisten worden toegelaten. Tolken en getuigen worden zoveel als mogelijk voor een bepaald tijdstip opgeroepen, maar er moet rekening mee worden gehouden dat zaken kunnen uitlopen.

Volgens het schrijven kan - afhankelijk van de omstandigheden - van de quota worden afgeweken. De substituut-griffier noemt in dat kader de grootte van de rechtszaal, het aantal verdachten en de raadslieden per strafzaak. Uitdrukkelijk wordt gesteld dat de geldende Covid-19-voorzorgsmaatregelen onverkort blijven gelden. Bij het betreden van het terrein moet men "een deugdelijke" mond- en neusbedekking op hebben. Verder wordt van eenieder de temperatuur in de halsstreek gemeten met een afstandsthermometer. Mensen met een temperatuur hoger dan 37,5 graden Celsius zullen niet worden toegelaten.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait