MZ houdt COVID-19-consultaties met gezagsstructuren binnenland

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 September 2020 21:30

Voor mij lezen

Om te komen tot een breder draagvlak voor de nationale COVID-19-maatregelen voert de Medisch Zending (MZ), verantwoordelijk voor de uitvoering van de gezondheidszorg in het binnenland, gesprekken met diverse structuren. Bij deze besprekingen worden zowel het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en het traditioneel gezag betrokken, meldt MZ in een persbericht.

Het doel van deze consultaties, die zoveel mogelijk in het werkgebied plaatsvinden, hebben tot doel draagvlak te creëren voor de nationale maatregelen en het ‘nieuwe normaal’ voor dorpsgemeenschappen te bespreken. Vanaf het begin van de epidemie in het binnenland heeft MZ enkele observaties gedaan, die breedvoerig worden besproken met het traditioneel gezag en andere bestuursstructuren in het binnenland.

Observatie
Deze observaties moeten dienen tot voeding voor de discussies die op dorpsniveau moeten worden gevoerd om zo te komen tot nieuwe afspraken, die moeten leiden tot het verminderen van de COVID-19-besmettingen. Een van de observaties is dat het bewustzijn bij zowel het gezag en de bevolking over de aanwezigheid van het virus in het binnenland, met name in de dorpen, heel laag is. Dit zorgt ervoor dat mensen die verschijnselen vertonen niet op tijd worden geïdentificeerd. Deze personen hebben de gelegenheid dan om anderen te besmetten, waardoor de uitbraak blijft uitbreiden.

Een tweede observatie is dat de ‘super spreading’ activiteiten in het binnenland vooralsnog gevormd worden door de rituelen en activiteiten rondom het overlijden en andere feesten die mensen bij elkaar brengen. Deze activiteiten zorgen ervoor dat personen van heinde en verre trekken om deze festiviteiten in de dorpen te bezoeken.

Rituelen
Bij de marrons vormen de overlijdensrituelen een gevaar, terwijl bij de inheemsen de zogenaamde ‘kasirifeesten’ gerekend worden tot gelegenheden waar velen tegelijk besmet raken. MZ voert in verband hiermee ook gesprekken met ngo’s die actief zijn in inheemse- en marrongebieden, zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de brede discussie hoe de tradities en rituelen op een veilige en verantwoorde manier voortgang kunnen hebben.

Overtuigd van het feit dat de reactie op de COVID-19-epidemie niet alleen de verantwoordelijkheid is van MZ, worden alle organisaties opgeroepen om in de komende tijd actief mee te werken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vooral de binnenlandse gemeenschap zal zich moeten houden aan de voorzorgsmaatregelen, wil zij gevrijwaard zijn van de ernstige gevolgen voor gezondheid en welzijn van dorpsgemeenschappen, schrijft MZ.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel