Tarieven EBS binnenkort omhoog

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De tarieven van de Energiebedrijven Suriname (EBS) worden mogelijk deze week verhoogd. Dit verneemt Suriname Herald uit politieke bronnen. Met hoeveel procent de tarieven omhooggaan, is vooralsnog niet bekend. Omdat het geld er gewoon niet is, kan de overheid volgens president Chan Santokhi niet meer alles en iedereen subsidiëren.

Santokhi maakte vandaag tijdens zijn jaarrede bekend dat de subsidie aan de EBS gefaseerd zal worden afgebouwd. Dit als deel van de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Hij zegt dat de subsidies daarom worden afgebouwd waarbij de hogere inkomens de echte prijs moeten betalen, terwijl de zwakke gezinnen nog worden ondersteund. Dat geldt voor elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar vervoer.

Santokhi gaf aan dat er een verschuiving zal plaatsvinden van objectsubsidie naar subjectsubsidie. De subjectsubsidie is ongeveer gelijk aan 25 procent van het totale subsidiebedrag. De regering is eveneens begonnen aan de reorganisatie van de EBS, met het oog op operationele efficiëntie.

Tot het moment van invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) wordt de fiscale heffingskorting van SRD 750 per maand gecontinueerd. Dit zal gepaard gaan met een campagne vanuit de overheid om te stimuleren, dat mensen zuiniger moeten omgaan met water en stroom. “Als we daar allemaal bewuster mee omgaan, drukt het onze water- en stroomrekening.”

Het afbouwen van de subsidie aan de EBS komt naast de fiscale maatregelen die eerder al aan en door De Nationale Assemblee zijn gepresenteerd en goedgekeurd. Er komt, aldus president Santokhi, een heroriëntatie op de fiscale korting op kapitaalinvesteringen en vrijstelling op halffabricaten. De omzetbelasting op import gaat van tien procent naar twaalf procent.

De royalty’s voor de kleinschalige goudsector worden verhoogd met 2,75 procent naar tussen de vijf procent en 7,5 procent. “Deze sector werkt met de bodemschatten, die van het volk zijn. Zij verdienen er goed aan, het is daarom niet meer dan redelijk, dat ons volk daar ook de vruchten van plukt,” aldus president Santokhi.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait