Diverse personen aangehouden in corruptiezaken

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Diverse personen zijn aangehouden en bedrijven en instellingen worden onderzocht als het gaat om corruptiezaken. Dit zijn zaken, waar de regering buiten staat, en het Openbaar Ministerie zijn werk moet doen, gaf president Chan Santokhi vandaag te kennen tijdens zijn eerste jaarrede sinds hij op 16 juli aantrad als staatshoofd.

Het ministerie van Financiën en Planning is bezig met het opzetten van een zogenaamde FIOD-unit, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst.

Het staatshoofd hecht er waarde aan om de bevolking te informeren, echter kan niet alles publiekelijk worden besproken, omdat dit zorgvuldig moet gebeuren. Veiligheid en corruptiebestrijding zijn twee topprioriteiten van de regering. Er is een samenhangend beleid tussen verschillende ministeries, als het gaat om het opschonen van het overheidsapparaat, van ‘spookambtenaren’, wurgcontracten en andere malversaties.

De president verzekert dat alle opsporings-, controle- en veiligheidsdiensten zullen worden doorgelicht en weer integer, professioneel en dienstbaar gemaakt worden, voor de samenleving. Het Openbaar Ministerie heeft een speciale unit opgezet voor corruptieonderzoek, dat geleidelijk aan wordt versterkt, uitgebreid en zal worden ondersteund met internationale assistentie. Santokhi zegt dat de werkarmen van het gerecht op volle toeren draaien en hun werk doen namens de samenleving.

De regering wil nog dit jaar duidelijk laten zien dat instituten voor de bescherming van de rechtstaat weer verstevigd worden. Het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht zullen hun eigen budgetten krijgen, om hun onafhankelijkheid te waarborgen.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait