President: SRD 710 miljoen voor steun allerzwaksten

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De regering gaat niet voorbij aan de noden van het volk. Vooral de allerzwaksten zullen de nodige steun krijgen in deze periode van de economische crisis waarmee Suriname te kampen heeft. “Op jaarbasis hebben we daar ruim SRD 710 miljoen voor uitgetrokken, ik zeg het nog maar eens, ruim SRD 710 miljoen. Ongeveer SRD 210 miljoen meer dan voorzien”. Dit zei president Chan Santokhi tijdens zijn eerste jaarrede in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee.

De president zegt dat de volgende maatregelen zijn getroffen:
– Met ingang van 1 november 2020 wordt de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) verhoogd van SRD 525 naar SRD 750 per maand.
– Met onmiddellijke ingang wordt de Algemene Kinderbijslag (AKB) verhoogd van SRD 50 naar SRD 75 per maand per kind.
– De financiële bijstand wordt per 1 november 2020 ook verhoogd van SRD 375 per maand naar SRD 500 per maand.
– Ten behoeve van de voedselpakketten trekt mijn regering SRD 200 miljoen per jaar uit.

Omdat er geen geld is, kan de overheid niet meer alles en iedereen subsidiëren. De subsidies gaan daarom veranderen, waarbij de hogere inkomens de echte prijs moeten betalen terwijl de zwakke gezinnen nog worden ondersteund. Dat geldt voor elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar vervoer, aldus president Santokhi.

Tot het moment van invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) wordt de fiscale heffingskorting van SRD 750 per maand gecontinueerd. Dit zal gepaard gaan met een campagne vanuit de overheid om te stimuleren, dat mensen zuiniger moeten omgaan met water en stroom. “Als we daar allemaal bewuster mee omgaan, drukt het onze water- en stroomrekening”, stelt het staatshoofd.

Om onze scheefgegroeide financiële huishouding weer recht te trekken, treffen we een combinatie van monetaire- en fiscale maatregelen. De belangrijkste monetaire maatregel – die reeds is genomen – is het aanpassen van de wisselkoers naar SRD 14,29 voor de US-dollar. Daarmee brengt de regering volgens Santokhi rust en voorspelbaarheid voor de banken en het bedrijfsleven.

Met de aanpassing, is er ook meer duidelijkheid voor de prijzen van producten voor de consument. De minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, heeft intussen ook richtprijzen uitgegeven voor basisgoederen. De controle in de winkels op prijzen zal scherp blijven, garandeerde president Santokhi.

“We hebben meerdere donkere dagen meegemaakt, maar weest u gerust, we komen ook uit deze crisis, en het komt goed! Dat beloof ik u. We zullen meneer de voorzitter, niet rusten voor we onze huishouding op orde hebben”, aldus het staatshoofd.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait