Ramadhin: Covid-besmettingen van 40 naar 10%

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens een persconferentie maandag. (Foto's: René Gompers) next


In Suriname neemt het aantal Covid-besmettingen af. Op basis van de testen blijkt dat 10% positief is. Eerder lag het percentage tussen 35 en 40. Net als president Chan Santokhi is minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid ingenomen met deze ontwikkeling. Ook hij complimenteert de samenleving voor haar bijdrage aan het bereiken van dit resultaat. Maar hij benadrukt wederom dat “we er lang nog niet zijn” en dat er strenger zal worden opgetreden tegen overtreders van de Covid-maatregelen. Er zijn nog teveel mensen die de regels aan hun laars lappen. Op het nummer 105 mag men het Covid-19 Quickresponse Team bellen wanneer men merkt dat iemand of groepen, de Covid-maatregelen overtreden. 

Op een persconferentie in de Congreshal hebben Ramadhin, en collegaministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme en Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur uitgelegd onder welke voorwaarden onderwijs, transport, toerisme en personenvervoer weer opstarten. Ook is aangegeven wat voor maatregelen er nog meer genomen worden om de situatie stabiel te houden. Voor Suriname geldt nog steeds Code Rood. Ramadhin hoopt dat de situatie gauw gunstiger wordt zodat voor het land Code Oranje mag gelden. De ergste graad is code Paars. Ondertussen gaat men over tot een gefaseerde normalisatie van het alledaagse leven.

Minister Amoksi heeft aangekondigd dat op 2 oktober het alarmnummer 105 wordt gelanceerd. “Wanneer men het heeft over overtreders, als er een feest bij de buren is of verder in de straat wordt gehouden, mag men dat doorgeven,” deelt hij mee. “U hoeft zich niet als een verklikker te voelen. We vragen uw medewerking om de gemeenschap veilig te houden.”  Amoksi haalt aan dat er nog teveel mensen zijn die gewoon een huisfeest organiseren. Ramadhin voegt eraan toe dat er op een locatie opgetreden moest worden waar men zich voorbereidde voor karaoke en een live band. Amoksi voert aan dat er strenger zal worden opgetreden. “We gaan u bekeuren,” waarschuwt hij. Amoksi deelt mee dat niet alleen de organisatoren zullen worden aangepakt en bekeurd, maar ook de bezoekers. 

Ramadhin deelt mee dat er elke dag nog evenveel getest wordt. De meeste resultaten zijn negatief. Maar dat betekent niet dat men in een hoerastemming moet gaan verkeren, waarschuwt hij. De situatie is nu beter beheersbaar. Plekken waar personen werden geïsoleerd worden ontruimd. De isolatie zal nu bij Regionaal Ziekenhuis Wanica gebeuren. Er zijn wel 600 quarantaine plekken nodig, afgestemd op de mensen die uit Nederland komen. Een van de voorwaarden voor de aankomende reizigers is dat ze 10 dagen in quarantaine moeten en een negatieve test moet worden overgelegd. 

René Gompers

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait