Lonen en salarissen na twee jaren zelf betaald?

Stephen Tsang, Assembleelid van de NDP-fractie.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

28 September 2020 14:44

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Stephen Tsang, Assembleelid van de NDP-fractie. next


Ik ben oprecht blij dat de minister van financiën aangeeft dat de staat Suriname na twee jaren eindelijk zelf de lonen en salarissen kan uitbetalen. Het geeft aan dat er ontwikkeling is in de positieve zin. Zelf betalen betekent dat de inkomsten zijn verdiend uit de eigen productie. De lonen en salarissen zijn dus niet betaald uit leningen (hoewel de regering wel wetten heeft doorgedrukt om veel meer te kunnen lenen).

Maar dan rijst bij mij de vraag, hoe de regering in amper twee maanden aan zitten dan ervoor heeft kunnen zorgen dat er meer staatsinkomsten zijn ontstaan. Ze hebben, zoals ze vaker hebben aangegeven, geen toverstok.

De burger van Suriname doet er goed aan om kritischer te zijn naar de cijfers en informatie die wordt gepresenteerd door deze regering Santokhi. Meermalen heb ik ze betrapt op het onjuist weergeven van cijfers om het volk te misleiden. In de afgelopen twee maanden zijn er geen nieuwe grondstoffen ontdekt. Er is geen nieuwe goudader, noch iets anders zodanig dat het staatsinkomen significant zou doen stijgen. De inkomsten uit de offshore zullen helaas nog jaren op zich laten wachten. De wereldmarktprijzen van de grondstoffen zijn niet noemenswaardig gestegen. We hebben niet meer geproduceerd dan de periode ervoor.

Wat heeft er dan aan bijgedragen dat we meer inkomsten hebben gehad, zodat de minister van financiën met trots kan aangeven dat we de lonen en salarissen zelf hebben kunnen betalen na twee jaren? De government take is verhoogd met 1 SRD, de subsidies zijn voor een deel weggehaald en er volgen meer, er is bespaard door toeslagen van ambtenaren weg te halen, maar dat allemaal is niet voldoende om de lonen en salarissen te dekken. Wat dan? Wat is er veranderd in de korte tijd?

Het enige dat significant is veranderd, is dat de regering heeft gedevalueerd. Door de devaluatie krijgt de staat nu bijna een verdubbeling aan SRD’ s uit de valuta-inkomsten van onze olie, hout en goud. Als de staat dus 1000 USD aan inkomsten heeft en ze voorheen 7520 SRD daaruit kreeg, krijgt de staat nu 14.000 SRD voor diezelfde 1000 USD aan inkomsten.

De lonen en salarissen van de ambtenaren zijn niet gestegen. Suriname heeft niet meer geproduceerd, de inkomsten zijn niet toegenomen.

Door de DEVALUATIE zijn de lonen en salarissen na twee jaren ZELF betaald. Moeten we daar trots op zijn? Wie heeft het moeten betalen? Het volk! Het volk draagt de lasten voor deze regering. De regering heeft de lonen en salarissen betaald door de lonen en salarissen van de burgers te HALVEREN met deze DEVALUATIE. Het volk verdient geen US dollars.

Tegelijkertijd gaan de prijzen van nagenoeg alle producten en diensten omhoog vanwege de devaluatie. Brandstof is flink gestegen en de government take is verhoogd. Terwijl de lonen en salarissen zijn gehalveerd, stijgen de prijzen. Het volk betaalt het gelag meer dan tweemaal. En ondertussen zegt de minister van Economische Zaken dat de prijzen niet zullen stijgen. Wie houdt wie voor de gek?

Wie zijn of haar ogen nog niet heeft geopend, moet maar door blijven slapen terwijl onze olievoorraden verder worden verpand onder het mom van: "er is geen andere uitweg". De regering Bouterse heeft de afgelopen 4 jaren steeds een andere uitweg gevonden om de lonen en salarissen uit te betalen, de subsidies te betalen en het volk te ontzien. Deze regering kan niet de schuld blijven schuiven in de schoenen van de vorige regering. Op een gegeven moment houdt het ook op en dan zal ze beseffen dat ze het toch zelf zullen moeten doen en de verantwoordelijkheid moeten nemen van hun eigen besluiten.

ir. S. Tsang
lid van de Nationale Assemblee
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel