VS wil Surinaamse exporteurs ondersteunen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Suriname komt in aanmerking voor het US Generalized System of Preferences (GSP). Met GSP kunnen landen bepaalde goederen vrij van invoerrechten naar de Verenigde Naties exporteren. Het programma wordt beheerd door het Office of the US Trade Representative (USTR).

Kamlesh Ganesh, senior beleidsmedewerker bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), heeft vorige week een onderhoud gehad met Frankie Sturn, Political/Economic Deputy van de Amerikaanse ambassade in Suriname.

Dit onderhoud had een oriënterend karakter, waarbij mogelijkheden zijn besproken om ondernemers in Suriname en Amerika te faciliteren. Aan de orde is geweest dat de ambassade Surinaamse ondernemingen, vooral exporteurs, graag wil ondersteunen. Daarvoor is het belangrijk dat de exporteur detail georiënteerde verzoeken doet. Detail georiënteerde verzoeken kunnen zijn: “U wilt zakendoen met een specifiek bedrijf/distributeur in Amerika”, “u bent duidelijk over het product” of “u geeft de locatie van export aan”.

USTR heeft via de ambassade laten weten open te staan om met bedrijfsleiders in Suriname te praten om de mogelijkheden van het programma te schetsen. Het eerste gesprek zal worden gevoerd met de minister van Economische Zaken. Zodra dat gesprek heeft plaatsgevonden, volgt het organiseren van een gesprek met het VSB-bestuur.

Ook is er gesproken over de mogelijkheid om het programma van de Amerikaanse International Development Finance Corporation (DFC), de Ontwikkelingsbank van Amerika te exploreren. DFC werkt samen met de particuliere sector om oplossingen te financieren voor de meest kritieke uitdagingen, waarmee landen over de hele wereld worden geconfronteerd. DFC kan eigen vermogen, schuldfinanciering, verzekering voor politieke risico’s en technische assistentie bieden aan partners uit de particuliere sector op het gebied van infrastructuur, energie en gezondheidszorg.

DFC is actief in de regio. Met de juiste partner in de private sector is er wellicht de mogelijkheid om een goed project in Suriname te identificeren.
De ambassadeur in Paramaribo heeft de conversatie met DFC al opgepakt en zal vervolgens de high level business contacten in Suriname spreken, waaronder ook leden van de VSB.

Er is afgesproken om te beginnen met het organiseren van een eerste gesprek tussen het VSB-bestuur en de leiding van DFC. Dat volgt na de interne voorbereidingen van de ambassade.

De ambassade zal de VSB eveneens informeren over de jaarlijkse summit genaamd ‘Select USA’. De focus van de summit is om FDI opportunity’s in Amerika te identificeren. Normaliter wordt de bijeenkomst gehouden in de maand juni (2021 de volgende).

Gezien COVID-19 voor onzekerheden zorgt, zijn er hier nog geen bekendmakingen over. De regionale handelsmissie die in november in Barbados zou plaatsvinden is helaas verschoven. Deze wordt nu gehouden in de periode 23 tot 28 mei 2021. Dit heeft zowel met COVID-19 als logistieke uitdagingen te maken.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait