Stichting Lobi brengt dienstverlening dichterbij met telegeneeskunde

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 September 2020 14:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Om haar dienstverlening te blijven garanderen heeft Stichting Lobi in haar aanbod telegeneeskunde geïntroduceerd. Dit biedt de mogelijkheid om op afstand onder meer voorlichting over gezinsplanning en psychosociale begeleiding te geven. De symbolische overhandiging van onder meer laptops, tablets en medische benodigdheden zoals beschermingsmiddelen, heeft vrijdag plaatsgevonden op het kantoor aan de Fajalobistraat. Dit project met een waarde van 150.000 US dollar is een samenwerking met het United Nations Population Fund (UNFPA), de werkarm van de Verenigde Naties die zich vooral richt op gezondheid en ontwikkeling van vrouwen en meisjes wereldwijd.

UNFPA-vertegenwoordiger Judith Brielle vindt het belangrijk dat een organisatie als Stichting Lobi haar dienstverlening blijft garanderen, vooral in tijden van een pandemie. "Naast het feit dat het een recht is om toegang te hebben tot deze diensten, hebben vrouwen overal ter wereld nog moeite om toegang te blijven krijgen tot informatie over en middelen voor gezinsplanning of begeleiding."

Stichting Lobi-directeur Nensy Bandhoe vindt het belangrijk dat ondanks de Covid-19-maatregelen de dienstverlening doorgaat. "We hebben gekeken naar verschillende technologische mogelijkheden zoals WhatsApp en Zoom. Daarbij is ook belangrijk geweest hoe wij de jongeren konden blijven bereiken", zegt Bandhoe. Stichting Lobi biedt educatiesessies aan deze doelgroep aan over hiv, veilig seks en gezinsplanning.

Bandhoe zegt dat tijdens de pandemie ook het vraagstuk van huiselijk geweld is toegenomen en ook op dit gebied geeft de stichting hulp. "Met het oog op preventie - als we willen inspelen op die mentale gezondheid die tijdens deze pandemie onder druk is komen te staan - hebben wij deze dienst ook online aangeboden", vertelt de directeur.

Er zijn vele uitdagingen om slachtoffers van huiselijk geweld de juiste begeleiding te bieden, maar ook daarvoor zijn de medewerkers van Stichting Lobi getraind. Om de veiligheid en privacy van de cliënt te waarborgen zijn er enkele stappen nodig, zoals het juiste moment voor de begeleiding. "Daarom is deze dienst niet aan werktijd gebonden", aldus Bandhoe.

De reacties spreken volgens haar voor zich. "Na evaluatie is gebleken dat mensen 100 procent tevreden zijn met deze dienstverlening op afstand. Want als Covid-19 voorbij zal zijn of niet, we blijven deze telegeneeskunde toepassen voor onze cliënten, ook in verre districten."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel