Wet op staatsschuld gewijzigd; NDP-fractie verlaat zaal vóór stemming

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Wet op staatsschuld is gewijzigd en met algemene 32 stemmen aangenomen in het parlement. Naast de wijziging van deze wet heeft De Nationale Assemblee (DNA) toestemming gegeven aan de regering om af te wijken van artikel 121 a van de Bankwet. Met deze wijziging krijgt de regering toestemming van het parlement om een lening te nemen bij de Centrale Bank van Suriname van SRD 1,5 miljard in verband met de COVID-19-situatie in Suriname.

De NDP-fractie heeft kort vóór de stemming de vergaderzaal verlaten. NDP-fractieleider Rabin Parmessar gaf voor het vertrek te kennen, dat zijn fractie zich niet kan terugvinden in de werkwijze. De fractie mist het schuldsaneringsplan van de regering, terwijl de regering ook allerlei zaken naar het hoofd van de vorige regering zit te slingeren zonder enige bewijzen op tafel te leggen. De NDP wil geen blanco cheque geven, zei Parmessar.

NPS-fractieleider Gregory Rusland gaf te kennen dat de coalitie content is met de uitleg die is gegeven en daarom alle ondersteuning zal geven aan de regering om de middelen te krijgen. Ronnie Asabina, fractieleider van de BEP, en zijn fractie hebben vóór de wet gestemd. Hoewel hij de sancties in de wetten mist heeft hij besloten om vóór te stemmen, omdat de BEP de regering wil ondersteunen om beleid te maken. “De BEP denkt coalitie en oppositie overstijgend en ziet graag dat de regering zich houdt aan wat zij beloofd heeft aan de samenleving,” zei Asabina tijdens de stemmotivering.

Asiskumar Gajadien, fractieleider van de coalitie, stelde dat alles met geloof begint. “Personen die weglopen zijn vergeven, omdat ze nog niet goed hebben begrepen waarvoor deze regering staat. De regering wil alles doen wat zij beloofd heeft te doen voor de samenleving,” zei Gajadien. Volgens hem zullen de regering en ook de personen die zijn weggelopen de vruchten van deze wet proeven.

DNA-voorzitter Marinus Bee gaf te kennen achter het wetsproduct te staan, omdat het land nu te maken heeft met eerlijke bestuurders. Wetten met sancties zijn niet de oplossing als de bestuurders niet eerlijk zijn, meent Bee. De Wet op staatsschuld had sancties, maar is aangepast vanwege de meerderheid. Hij zei dat deze wet het startpunt is van de regering om te werken naar de wederopbouw van het land.

President Chan Santokhi gaf aan dat wij met zijn allen collectieve verantwoordelijkheden hebben om het land uit de crisis te halen. Hij bedankte het parlement voor de ondersteuning en beloofde verdere dialoog. Het volk heeft het moeilijk en dat moet aangepakt worden. Het staatshoofd heeft beloofd hard te zullen werken om het land uit de benaderde positie te halen.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait