“Prijzen mogen niet omhoog”

Ook de prijzen van Colgate zijn gestegen.
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

24 September 2020 06:00

Voor mij lezen

De prijzen van goederen in de winkels mogen, ondanks de verhoogde brandstofprijs niet stijgen, vindt Rudi Balak, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Winkeliers (SVW). Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, had na de bekendmaking van de verhoogde brandstofprijs spoedoverleg met de verschillende organisaties.

Volgens Balak heeft de minister uitgelegd dat de prijzen zijn gestegen, omdat de wisselkoers geünificeerd is. Er geldt nu één wisselkoers voor de gehele economie, haalt Balak aan in gesprek met Suriname Herald.

Aan de minister is gevraagd naar een vaste wisselkoers en winstmarge. “Wij als winkeliers willen de prijzen verlagen, maar dat kunnen wij niet. Wij als winkeliers moeten gaan nadenken hoe wij de zaak gaan aanpakken. Minder verkoop, is minder winst. De overheid heeft niets om aan te bieden,” beweert Balak.

Er zijn 41 artikelen die vallen onder basisgoederen. Voor deze goederen geldt een winstmarge van 12 procent. Op de andere goederen is er een winstmarge van 25 procent en dat betekent dat we na berekening wel daarmee kunnen uitkomen. De normale prijzen op de basisgoederen moeten wel gehanteerd worden,” merkt Balak op.

In gesprek met winkeliers geven ze aan dat zij nog een afwachtende houding zullen aannemen met betrekking tot de verhoogde prijzen in de winkels. Zij weten niet tegen welke koers de goederen geleverd zullen worden. De prijzen zullen voor nu wel niet veranderen, omdat de goederen tegen een andere koers waren ingekocht.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel