Regering wil twee miljard US voorschot op oliereserves

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 September 2020 05:50

Voor mij lezen

ONVERWACHT - De regering kan mogelijk vóór eind van dit jaar twee miljard US dollar als voorschot krijgen voor de oliereserves die voor de kust van Suriname zijn gevonden. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi dinsdag onthuld tijdens zijn werkbezoek aan district Para.

Als alles goed verloopt moet het voorschot binnen twee maanden zijn gerealiseerd. Volgens het staatshoofd bekijken meerdere financiële deskundigen momenteel samen met internationale partners de mogelijkheden. De directie van Staatolie heeft positief advies gegeven voor dit voornemen van de regering. "We zijn blij dat er miljarden daar liggen, maar is het wijs om als land nu in de penarie te zitten en te kijken naar die rijkdommen? Laten we kijken hoe we die naar voren kunnen trekken om de crisis te beheersen zodat het volk de zware offers niet hoeft te brengen", zei het staatshoofd tegen de Paranen.

Uit recente projecties blijkt dat de olievoorraden die tot nu toe zijn gevonden, ruim twintig miljard US dollar kunnen opleveren. Echter, de productie kan pas over enkele jaren beginnen. Santokhi vindt het daarom niet raadzaam om te wachten terwijl er mogelijkheden zijn om nu al te genieten van de voordelen. "Met deze inkomsten zullen we ervoor zorgen dat de ontwikkeling, welzijn en welvaart op gang zullen komen. A pina o keba."

Het staatshoofd zegt dat naast deze mogelijkheid de regering ook serieuzer zal kijken naar de heffingen op goud en hout. "We gaan de heffingen op hout dat wordt geëxporteerd verhogen. Op alle rijkdommen van het land die naar het buitenland worden gestuurd zal de heffing verhoogd worden." Deze zaken die slechts een deel van het pakket aan maatregelen zijn, zullen volgens Santokhi binnen niet al te lange tijd worden doorgevoerd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel