Ondernemers teleurgesteld om late uitbetaling

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 September 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ondernemers die in de afgelopen periode schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden hebben verricht voor de Wegenautoriteit Suriname, zijn teleurgesteld over de behandeling die ze nu krijgen van het staatsbedrijf. De groep van meer dan honderd contractors die onder meer landelijk bermen heeft onderhouden, is sinds het aantreden van de nieuwe regering niet meer uitbetaald. De achterstand loopt terug tot april.

Over de reden waarom ze hun geld niet krijgen tasten de aannemers in het duister. Ze hebben van directeur Grasella Jozefzoon een brief gehad waarmee wordt gegarandeerd dat ze betaald zullen worden. Echter, wanneer dat zal geschieden is niet duidelijk. "We hebben investeringen gedaan en die zijn niet gedekt. Ze hebben geen van ons nog betaald. We weten ook niet waar we aan toe zijn. We hebben dit nooit meegemaakt onder directeur Jozefzoon", wordt aan de Ware Tijd verteld. Uit vrees voor rancune willen de aannemers anoniem blijven.

Volgens de ontevreden ondernemers is het ministerie van Openbare Werken (OW) bezig met een onderzoek dat moet uitwijzen of de overeenkomsten op de juiste wijze zijn gesloten met de wegenautoriteit. "Ze denken dat er fictieve bedrijven tussen zijn, dus ze bellen ons nu op om vragen te stellen. Men denkt dat er heel veel fraude is gepleegd daar. We worden verweten van frauduleuze handelingen maar dat is het niet", vertelt één van de ondernemers. Ze heeft vanaf 2013 een contract met het staatsbedrijf om delen van Paramaribo via maaiprojecten te onderhouden.

Een andere ondernemer die belast is met onderhoud van de Boma-, Helena Christina- en de Tout Lui Faut Kanaalweg vindt het gemeen dat er niet goed wordt gecommuniceerd met de ondernemers. Hij zegt dat directeur Jozefzoon niet veel voor de groep kan doen, omdat zij duidelijk beperkt wordt. "We hebben ettelijke keren gebeld maar er is tot nu toe niets gebeurd. Ik word gezien als oplichter en heb al twee keer de politie voor mijn deur gehad, omdat ik mijn werkers niet kon betalen", klaagt hij. De ondernemers overwegen nu om minister Riad Nurmohamed van OW persoonlijk te benaderen om precies te weten wat er aan de hand is.

Jozefzoon beaamt dat de aannemers niet zijn uitbetaald omdat de middelen nog niet zijn overgemaakt door het ministerie van Financiën. Volgens de directeur gaat het om ruim SRD drie miljoen die gestort moet worden voor de ondernemers. "Ik weet niet wat de exacte reden is waarom de middelen niet worden overgemaakt. Maar we hebben zoals gewoonlijk de aanvraag wel gedaan", zegt Jozefzoon.

De directeur zegt dat het de bedoeling was om de contracten van deze kleine ondernemers te verlengen. De projecten zijn in april geëvalueerd en de raad van toezicht had ook toestemming gegeven om de contracten te verlengen. Echter, de nieuwe minister heeft de opdracht gegeven om voorlopig alles aan te houden. Jozefzoon: "Wat de verdere instructies zijn weet ik niet precies, maar ik denk dat het meer te maken heeft met de financiële situatie in het land." Volgens de ontevreden ondernemers is het vreemd dat de contracten zijn aangehouden terwijl andere personen de werkzaamheden op hun trajecten uitvoeren. In opdracht van wie deze trajecten worden onderhouden, is ook bij Jozefzoon niet bekend.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel