Schoolkantines gaan nieuw schooljaar wel open

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De schoolkantines zullen bij de start van het nieuwe schooljaar opengaan. Er zal gewerkt worden met de afhaalservice volgens het protocol van de restaurants. Dit deelde minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur mee tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA).

Parlementariër (VHP), Reshma Mangre, is blij dat de minister is meegegaan met haar voorstel om de schoolkantines open te stellen voor de leerlingen. Zij deed namelijk het voorstel dat er een protocol uitgewerkt kan worden, waarbij het protocol van de restaurants als voorbeeld gebruikt kan worden. Mangre geeft tegenover Suriname Herald te kennen, dat niet uit het oog verloren moet worden dat de kantinehouders sinds maart niet meer open zijn gegaan. Dat betekent dat ze te maken hebben met inkomstenderving.

Mangre, die ook bondsvoorzitter is van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), legt uit dat er een groep kinderen is die op een lege maag naar school gaan. Ouders hebben soms geen tijd om brood te maken voor de kinderen en broodbeleg is duur.

“Ze kopen liever voor SRD 5 een pakje nasi of bami en dat houdt de kinderen langer,” zegt Mangre. De schoolkantine is voor veel leerlingen een uitkomst. In sommige buurten zijn er geen winkels waar de kinderen terechtkunnen, waardoor ze een fles water of sap gewoon bij de kantine kopen.

Met de COVID-19-situatie kan van kantinehouders gevraagd worden om wat gezondere voeding aan te bieden. Zo kunnen ze fruit en zelfs fruitbakjes verkopen, is Mangre van oordeel. Met fruit kunnen de kinderen extra vitaminen binnenkrijgen om zich zo weerbaar te maken tegen het virus.

De onderwijsminister had namelijk vorige week tijdens een persconferentie aangekondigd, dat de schoolkantines niet open zouden gaan en de kinderen dus eten en drinken van huis moeten meenemen. Levens heeft in DNA aangegeven, dat de opdracht al is gegeven om de kantines open te houden en protocollen daartoe worden door het ministerie samen een aantal schoolhoofden uitgewerkt.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait