Naarendorp: Bond gepasseerd bij benoeming RGD-directie

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


De Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft per 17 september een nieuwe directie. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft het volgens Robby Naarendorp, voorzitter van de RGD-bond, nagelaten om de vakorganisatie hiervan in kennis te stellen. Naarendorp is de wijze waarop er met de RGD wordt omgegaan spuugzat.

"Als vakorganisatie zijn we moe geworden van de status waarnemend. Al vier jaar wordt de dienst geleid door een waarnemend directeur. In de nieuwe directie is het ook niet anders," zegt een verbolgen Naarendorp aan Starnieuws. Hij stelt dat hij anderhalf jaar bezig is geweest om zaken van mensen die in vaste dienst moesten komen in orde te maken. Nu is er een directiewisseling, dus kan hij opnieuw beginnen. "Alles wat ik in anderhalf jaar heb opgebouwd, is met een handeling weggemaakt."

De vakbondsleider vertelt dat tot drie keren toe een lijst op verzoek van de minister is ingediend met namen van vertegenwoordigers van de bond die zouden worden meegenomen. "Tot drie keer toe is de lijst niet te vinden. We zijn bijzonder ontevreden over hoe zaken worden aangepakt." Naarendorp wijst erop dat de consequenties niet voor de vakorganisatie zijn.

In een circulaire heeft de nieuwe waarnemend directeur haar benoeming bekendgemaakt.

"Keer op keer is beloofd dat er zal worden samengewerkt, maar in de praktijk blijft het bij woorden. We sturen namen en in alle benoemingen ontbreekt de vertegenwoordiger van de vakorganisatie. Het lijkt erop dat men komedie met ons speelt." De vakbondsman zegt dat ze het gevoel krijgen alsof ze meetellen, "maar als het erop aankomt tellen we niet mee".

Waarschuwend merkt Naarendorp op dat de vakorganisatie niet lijdzaam zal toezien dat arbeidsplaatsen in gevaar komen en er baanonzekerheid is. Hij verwijst daarmee naar benoemingen van family en friends in bedrijven. Bij de wisseling van de wacht zijn het de werknemers die in ongewisse blijven. "Kijk wat de vorige regering heeft achtergelaten." Naarendorp onderkent dat het nog te vroeg is voor bepaalde dingen, maar hij drukt de leiding van het land op het hart om de start goed te laten zijn. "Laten we het vertrouwen krijgen. Mensen moeten hun geloof niet verliezen en je moet ons niet voor de gek houden," stelt hij. "Als we kijken naar al die benoemingen en de kritiek die daarop is losgebarsten, maar het lijkt erop alsof de honden blaffen en de karavaan gewoon verder trekt. En dan zitten we aan het begin van de rit... en dan is er al zoveel twijfel..."

Naarendorp zegt dat binnen het bestuur al is gevraagd hoe verder. Hij wijst erop dat de vakbond een deel is van de samenleving, die een groot deel van de samenleving vertegenwoordigt. "We geven de regering het voordeel van de twijfel, maar als je je niet aan je woord houdt, zullen we dat niet accepteren."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait