Girdhari: Juiste maatregelen verdedigen nieuwe koers

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De VES is geïnteresseerd met welke maatregelen de regering de macro-economische doelen gaat bereiken. (Presentatie minister Financiën & Planning in DNA) next


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is benieuwd naar de maatregelen om de nieuwe wisselkoers te verdedigen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal de unificatiekoers vaststellen. De nieuwe wisselkoers voor de US-dollar zal niet lager dan SRD 14 zijn. "Als de juiste maatregelen niet worden genomen staan we over een paar maanden weer voor hetzelfde probleem. Dit is absoluut onwenselijk," zegt ondervoorzitter Swami Girdhari van de VES om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

De VES heeft het herstelplan, zoals aangekondigd door president Chan Santokhi, nog niet ontvangen. De president deelde vrijdag in De Nationale Assemblee mee dat het plan dat hij heeft ontvangen van minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning, 200 pagina's omvat. Een deel van de maatregelen is gepresenteerd in 's lands vergaderzaal. "We kijken uit naar het herstelplan en willen alle maatregelen in ogenschouw nemen," zegt Girdhari. 

"Door het integraal pakket te analyseren, kunnen we zien wat de diverse maatregelen kosten en eventueel opbrengen. Hierdoor kunnen we beter modelleren en wijzigingen aanbrengen om de pijn voor de samenleving te verzachten, zeker voor de kwetsbaren in onze samenleving," legt de VES-ondervoorzitter uit. 

De VES is geïnteresseerd met welke maatregelen de regering de macro-economische doelen gaat bereiken. Hoe gaat de regering het tekort van circa 20% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) naar 3% brengen? Hoe gaat ze de Staatsschuld van circa 120% van BBP terugbrengen naar 60% (bij wisselkoers van SRD 14)? Dit zal zeker niet in één jaar kunnen geschieden, meent Girdhari. 

Bij de unificatie van de wisselkoers zullen de consumentenprijzen omhoog gaan. De koopkracht zal verder afnemen. Het leven wordt duurder. "Wat doet de regering daadwerkelijk om de prijzen betaalbaar te houden, dan het verstrekken van pakketten?" vraagt de VES-topper zich af. Subsidies kunnen in fasen worden afgebouwd en stroom- en waterrekening voor grootverbruikers kunnen nu al omhoog. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait