COMMENTAAR: Voedselpakket

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

ER BESTAAT EEN soort haat/liefde verhouding tussen politici die overweg moeten met voedselpakketten. Toen voedselpakketten door de vorige regering, werden gedistribueerd schreeuwde de toenmalige oppositie moord en brand. De indruk werd gewekt alsof er een beter plan was. Maar de huidige regering is nauwelijks aan de macht of VHP-topper Asiskumar Gajadien geeft via zijn stichting aan 250 “sociaal zwakkere gezinnen” in het district Wanica, ondersteuning door pakketten. De haat en liefde verhouding bestaat hieruit dat oppositie en coalitie elkaar vinden over het uitdelen van pakketten, (liefde) maar over de mensen bij wie de pakketten terechtkomen is er heftige discussie (haat).

Er heerst onder politici een groot wantrouwen over de juiste bestemming van de voedselpakketten. Partijen beschuldigen elkaar dat de steun niet terechtkomt bij de echte arme mensen, maar bij partijgangers of loyalisten. Dat wantrouwen ligt nog dieper. Partijfiguren worden er van verdacht misbruik te maken van het leed van armen en over hun ruggen heen een nyan patu maken van het project. In het nabije verleden hebben stichtingen geen goed voorbeeld gegeven, vandaar dat er koude rillingen gaan door personen die niet zo veel op hebben met stichtingen. Het is te hopen dat na grondig onderzoek van de stichting Gajadien zal blijken, dat de juiste keuze wordt gemaakt bij het geven van ondersteuning. Oprecht de overheid een handje helpen de geldstromen, die binnenkomen een juiste bestemming te geven, is toe te juichen.

Terecht heeft Mahinder Jogi (VHP) in een televisie interview bevestigd nog steeds te staan achter een juist beleid over verdeling van voedselpakketten. Hij zegt daarom reikhalzend uit te kijken naar wat de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting op dit gebied zal doen. Hij gaat voor transparantie. Er moet een inschrijving komen. Verder wil hij weten wie het pakket samenstelt, wat in de pakketten zit en wie dat bepaalt. Hij stelt prijs op een eerlijk onderzoek wie echt tot de behoeftigen behoren en welke criteria worden aangelegd.

Verdeling van pakketten is niet waar het Surinaamse volk in wezen op zit te wachten. Burgers willen hun waardigheid behouden en niet continu de hand ophouden. Daarom is de grootste uitdaging voor de regering Santokhi/Brunswijk, het terugdringen van de armoede en het scheppen van werkgelegenheid, beteugelen van de op hol geslagen prijzen in de winkels, vergroting van de koopkracht, verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs, uitroeien van corruptie met wortel en tak, breken met nepotisme en ten strijde trekken tegen elke vorm van zelfverrijking.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait