VES houdt paneldiscussie over wisselkoers

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) houdt vandaag een paneldiscussie met als thema “Naar een nieuwe wisselkoers”. Met deze paneldiscussie wil de VES informatie verstrekken aan de samenleving over de wisselkoers. Aan de orde komt wat de wisselkoers is, wat het effect hiervan is op de economie en welke veranderingen plaatsvinden met de unificatie van de wisselkoers, geeft VES-ondervoorzitter Swami Girdhari te kennen tegenover Suriname Herald.

Girdhari legt verder uit dat de VES voor het onderwerp wisselkoers heeft gekozen, omdat de samenleving te maken heeft met diverse wisselkoersen. De CBvS hanteert een koers van SRD 7,52 voor US$ 1, er is een commerciële bankkoers die tussen de SRD 12 en SRD 14 ligt, de straatkoers (cambiokoers) ligt tussen de SRD 17 en SRD 18. De gevolgen hiervan zijn funest voor de economie van het land, zegt de VES-ondervoorzitter. De VES heeft benadrukt dat er slechts een koers gehanteerd zal moeten worden, wil men de economie ontwikkelen.

De wisselkoers geeft de verhouding weer van de ene munteenheid tegenover een andere munteenheid. In Suriname geeft het de waarde van de SRD aan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ondanks de koers bij de CBvS SRD 7,52 is, kan men nergens terecht om US$ te kopen tegen deze koers.

Stabiliteit
Girdhari benadrukt dat het noodzakelijk is om te komen tot een koers om zo stabiliteit te bewerkstelligen. Hij voegt meteen eraan toe dat het hebben van een stabiele koers niet zorgt voor de oplossing van de economische vraagstukken. Het is wel een voorwaarde om die te kunnen bewerkstelligen.

Unificatie naar een koers wil nog niet zeggen dat het land een stabiele koers heeft. Om een stabiele koers te bereiken moet er veel meer gebeuren. De overheidsuitgaven moeten omlaag en de inkomsten moeten verhoogd worden, licht Girdhari toe.

Informatief programma
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en zijn collega Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zullen aanwezig zijn bij de paneldiscussie. Girdhari geeft verder aan dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ook zou participeren, maar die heeft vrijdag per mail aangegeven niet meer van de partij te zullen zijn.

De VES zal meer op de beeldbuis te zien zijn met haar programma ‘Econotori’. Het zal een informatief programma zijn, waarbij diverse economische vraagstukken en onderwerpen belicht zullen worden. Het is de bedoeling dat diverse deskundigen hun visie over de verschillende onderwerpen zullen geven. De VES is van oordeel dat de samenleving met de verstrekte informatie beter notie gaat kunnen nemen van de economische situatie van het land.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait