‘Moordzaak kapitein Matta plaatst moreel verval in dorpen onder vergrootglas’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Augustus 2020 08:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) is nog niet bekomen van de schok over de moord op kapitein Michel Karwafodi van Matta en moet nu al de tweede - dat zes jeugdigen uit het dorp hierachter zitten - zien te verwerken. De zes tieners hebben tijdens hun voorgeleiding bij de politie een volmondige bekentenis afgelegd waarop ze in verzekering zijn gesteld.

Vids-voorzitter Theo Jubithana kan in gesprek met de Ware Tijd moeilijk uit zijn woorden komen wanneer hij dit weer hoort. "Je had in de verste verte nooit in gedachten dat dit zou kunnen gebeuren."

Hij ontkomt er niet aan om op te merken dat jongeren in de dorpen tegenwoordig met allerlei invloeden van buiten te maken krijgen, wat volgens hem een aanleiding zou kunnen zijn dat jeugdigen tot dit soort zaken kunnen overgaan. Hij noemt onder meer westerse kleding, taalgebruik en muziek.

"Het is voor ons (Vids zeker een uitdaging om dit te beteugelen en in goede banen te leiden." De voorman zegt dat er veelal begeleiding gewenst is. Hij vertelt dat er veel werkloosheid heerst in de dorpen waardoor jongeren op andere manieren aan geld proberen te komen. De zes jongens hebben bij de daad, vorige week donderdag, levensmiddelen en geld weggehaald uit het huis van de kapitein, wiens ontzielde lichaam aan een bed was vastgebonden.

Jubithana pleit ervoor dat zeker vanuit LVV landbouwtrainingen worden gegeven. Hij ziet in deze sector "een aantal mogelijkheden" - bijvoorbeeld cassaveteelt - om jongeren bezig te houden. Voor de regering, zegt hij, is er dus een taak weggelegd om jongeren te stimuleren en te accommoderen om commercieel te planten.

De Vids-voorman zegt desgevraagd dat voorheen volgens de traditie deze soort en andere misdaden middels lijfstraffen of uitzetting uit het dorp werden aangepakt. Hij zegt dat het laatste misschien nog zou kunnen, maar lijfstraffen of iemand aan een vlaggenmast hangen in het centrum van het dorp zijn met de komst van mensenrechtenverdragen nu uit den boze.

"We hebben afgesproken dat we dit soort ernstige vergrijpen niet voor onszelf gaan houden en oplossen via tradities, maar dat de politie wordt ingeschakeld en dat de wet wordt toegepast, want het is een zwaar vergrijp." Kleine inbraken, diefstallen of beschadigingen kunnen nog intern opgelost worden, zegt Jubithana. "Maar verkrachtingen of moord? Nee, dat moet bij de politie afgehandeld worden."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel