COMMENTAAR: Fonds studiefinanciering

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Augustus 2020 12:00

Voor mij lezen

HET FONDS STUDIEFINANCIERING Suriname is leeg. Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur bevestigde dit tijdens de behandeling van de inventarisaties van de ministeries in het parlement. En hoewel de leiding van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) weigert de Ware Tijd te woord te staan over hoe het komt dat het fonds leeg is en naar OWC verwijst, is het wel van belang dat duidelijkheid verkregen wordt over hoe dit had kunnen gebeuren.

Betalen de studenten die al leningen hadden hun schulden niet terug of is het fonds ook onderdeel van het enorme nyan patu-schandaal dat de vorige regering heeft achtergelaten? Terechte vragen die gesteld mogen worden aan de beheerder van zo een belangrijk fonds dat studenten in staat stelt hun dromen te verwezenlijken en zo ook bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van ons zo getergde land.

Vorig jaar nog gaf toenmalige president Desi Bouterse te kennen dat ruim vierduizend lokaal en tweehonderd in het buitenland studerende studenten gebruik maken van deze financieringsmogelijkheid. Hij zei toen ook dat van de lokale financiering meer dan 90 procent van het bedrag verdeeld is over twintig publieke en particuliere instellingen in Suriname.

Terecht zijn studenten en hun vertegenwoordigers dan ook geschrokken en gebelgd. Veel instituten staan aan de vooravond van een nieuw studiejaar. Om tussen nu en twee maanden een oplossing te vinden in deze moeilijke financiële tijd is bijna onmogelijk. Studieleningen bij commerciële banken zijn ook mogelijk maar de voorwaarden zijn niet zo gunstig.

Dat door deze situatie niet alleen de studenten maar ook de instellingen waaraan ze studeren in problemen komen, is duidelijk te merken nu de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft aangekondigd geen inschrijvingen meer te accepteren van studenten die via het fonds hun studie financieren. De universiteit heeft het zelf ook moeilijk en moet de eigen rekeningen natuurlijk kunnen betalen om ook anderen in staat te stellen wetenschappelijk onderwijs te kunnen genieten.

De leiding van de universiteit heeft enkele weken terug de opmerking gemaakt tegenover de Ware Tijd dat ze graag had gezien dat de vorige regering in plaats van een groot studentencomplex andere zaken prioriteit had gegeven. Dat is terugblikkend één van de grootste bottlenecks geweest van de vorige regering: de voorkeur geven aan grote projecten waar veel mee gesjoemeld kon worden en het verwaarlozen van de belangrijke zaken die helpen bouwen aan een solide toekomst. Hopelijk heeft de regering-Santokhi /Brunswijk het inzicht wel en komt zo snel als mogelijk geld vrij om het studiefonds nieuw leven in te blazen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel