Filipijnen verbiedt invoer van kip uit Brazilië

In bevroren kippenvleugels uit Brazilië is in de Chinese stad Shenzhen het coronavirus aangetroffen.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

15 Augustus 2020 11:50

Voor mij lezen
loadingfoto
previous In bevroren kippenvleugels uit Brazilië is in de Chinese stad Shenzhen het coronavirus aangetroffen. next


De Filipijnen hebben vrijdag een tijdelijk verbod ingesteld op de invoer van pluimveevlees uit Brazilië, nadat twee steden in China sporen van het nieuwe coronavirus hadden gevonden in ladingen geïmporteerd diepvriesvoedsel, waaronder kippenvleugels uit het Zuid-Amerikaanse land. Het stadsbestuur van Shenzhen identificeerde dat de kip afkomstig was van een fabriek die eigendom is van Aurora, de op twee na grootste exporteur van pluimvee en varkensvlees in Brazilië.

Brazilië heeft 's werelds op één na ergste Covid-19-uitbraak, na de Verenigde Staten met meer dan 3,2 miljoen gevallen en meer dan 105.000 doden sinds het begin van de pandemie. "Met de recente rapporten uit China en in overeenstemming met de voedselveiligheidswet van het land om exploitanten van levensmiddelenbedrijven te reguleren en Filipijnse consumenten te beschermen, wordt het tijdelijke verbod op de invoer van kippenvlees opgelegd", zei het ministerie van Landbouw in een verklaring. Er stond niet op hoe lang het verbod zou worden gehandhaafd. Brazilië is goed voor ongeveer 20% van de invoer van pluimveevlees op de Filipijnen.

Aurora, die niet op de lijst staat, zei dat het niet formeel door de Chinese autoriteiten op de hoogte was gebracht van de vermeende besmetting. Het bedrijf zei dat het alle mogelijke maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en dat er geen bewijs is dat het via voedsel wordt verspreid. Het Braziliaanse ministerie van Landbouw zei dat het om opheldering had gevraagd bij de Chinese autoriteiten.

Het ministerie van Landbouw van de Filippijnen verzekerde het publiek echter dat kipproducten die momenteel op de lokale markt verkrijgbaar zijn, veilig zijn voor consumptie.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei donderdag geen bewijs te hebben gezien van verspreiding van het coronavirus door voedsel of verpakkingen en drong er bij mensen op aan niet bang te zijn dat het virus de voedselketen binnendringt.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel