Josephine, vroegste 10e storm ooit in Atlantisch orkaanseizoen

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Het verwachte pad dat de tropische storm Josephine zal volgen. (Beeld: NOAA) next


Tropische storm Josephine vormde zich 13 augustus in de Atlantische Oceaan en is daardoor de vroegste tiende storm ooit geregistreerd. Het is volgens voorspellers een teken dat het Atlantische orkaanseizoen actiever is dan normaal. "Het is de eerste tiende die met een stormnaam is geregistreerd. Het betekent dat we een drukke tijd tegemoet gaan", zegt Daniel Brown, een orkaanspecialist bij het Amerikaanse National Hurricane Center.

"Dit is veel, normaal gesproken hebben we in deze tijd van het jaar maar drie stormen met een naam", aldus Brown.
De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft op 6 augustus haar voorspelling voor het aantal tropische stormen dat dit jaar wordt verwacht verhoogd tot maar liefst 25, het hoogste aantal in de geschiedenis van het instituut.

Tegen het einde van het seizoen, op 30 november, voorspelt NOAA dat er tussen de zeven en elf orkanen zullen zijn geweest, waarvan er zes grote zullen zijn, met windsnelheden van 178 km/u. Het was onduidelijk of Josephine, met een maximale aanhoudende wind van 75 km/u, de Amerikaanse kust zou raken. Het bevond zich vrijdagmiddag ongeveer 1.395 km ten zuidoosten van de noordelijke Benedenwindse eilanden, zei de in Miami gevestigde voorspeller.
De actuele windkracht strekte zich ongeveer 128 km buiten het centrum uit. Het kan op zijn minst een piek van 96 km/u bereiken tot begin zaterdag, voordat het verzwakt.

"Normaal gesproken zouden we pas in oktober een 10e (genaamde storm) zien. Eerder was Jose de eerste recordbrekende storm die zich op 22 augustus 2005, vormde", verduidelijkte Brown.

Het Atlantische orkaanseizoen 2020, dat op 1 juni begon, heeft al twee orkanen voortgebracht, waaronder Isaias die begin augustus de Noord-Amerikaanse Atlantische kust trof en Hanna die in juli de zuidoostkust van Texas trof. Isaias eiste minstens vijf mensenlevens toen het de oostkust van de Verenigde Staten met stuwende winden en zware regens trof, waardoor miljoenen zonder stroom kwamen te zitten.

Orkaan Hanna's spoor van verwoesting aan de kust van Zuid-Texas werd gekenmerkt door omgewaaide vrachtwagens, verwoeste elektriciteitsleidingen, dakloze huizen en plotselinge overstromingen in een gebied dat al zwaar getroffen is door Covid-19-infecties.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait