Beëdiging districtscommissarissen zonder enig cachet

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - In de Congreshal hebben vrijdagmiddag achttien personen in handen van president Chandrikapersad Santokhi de eed of belofte als districtscommissaris (dc) afgelegd. Hij zei in een toespraak dat zij zijn voorgedragen door hun politieke partij, “maar dat was vóór uw beëdiging. U bent nu districtscommissaris voor het hele land”.

Het staatshoofd wees hen erop dat de functie sinds de koloniale periode inhoudt dat zij een verlengstuk zijn van eerder de gouverneur en nu de president van het land. Van hen wordt verwacht dat zij inhoud geven aan het centrale beleid en goed contact hebben met burgers in het district waar zij zullen worden geplaatst. De president zei in zijn toespraak dat de nieuwe dc's binnenkort worden opgeleid door onder anderen actief dienende collega's.

De beëdiging die om half vijf 's middags had moeten beginnen startte ruim drie kwartier later. Zonder enig bericht wachtten kandidaat-dc's en gasten, onder wie familieleden en coalitietoppers, terwijl aan de overkant, in het presidentieel paleis, de president en andere regeringstoppers zaten.

Rond iets over half zes kwamen het staatshoofd en echtgenote in de Congreshal en vrijwel direct begon de beëdiging ... zonder excuses. Direct na de ceremonie vertrok het presidentiële echtpaar. Er was geen felicitatieronde en ook de gebruikelijke fotoshoot schoot erbij in. Tot de speciale gasten behoorden coalitiepartners Gregory Rusland (NPS), Salam Somohardjo (Pertjajah Luhur) en assembleevoorzitter Marinus Bee, lid van Abop. Zijn voorzitter en vicepresident van het land, Ronnie Brunswijk, schitterde door afwezigheid.

Eerder had de Communicatiedienst Suriname bekendgemaakt dat de beëdiging in het paleis zou plaatsvinden maar zonder de media vanwege de Covid-19-regels. Nadat hierop door nieuwssite Starnieuws  kritiek was geleverd, werd alsnog een uitnodiging naar de media gestuurd met een verontschuldiging aan "de mediapartners" van de regering.

Regeringswoordvoerder Alven Roosveld zei tegen de Ware Tijd dat de dc's op een nader tijdstip geïnstalleerd zullen worden. Hen moet nog een district worden toegewezen. Vernomen wordt dat één van deze districtscommissarissen Mike Nerkust is. De huidige burgervader van Paramaribo Noordoost was vrijdagmiddag niet aanwezig bij de beëdiging.

NPS-voorzitter Rusland om commentaar gevraagd zei tegen de Ware Tijd dat hij zelf ook heeft vernomen dat Nerkust in functie mag blijven. Waarom weet hij niet. "Dat is een vraag die u aan de president moet stellen." Ook werd hem gevraagd naar zijn mening als persoon, waarop hij zei geen commentaar te willen geven. Zijn partij heeft Maikel Winter voorgedragen.

Widjai Bhola, Walter Bonjaski, Ndepe Dinge, Olivia Dominie, Sherin Bansi-Durga, Senrita Gobardhan, Mohamed Goelaman, Clyde Hunswijk, Ose Jabini, Fulgence Javinde, Marlene Joden, Josta Lewis, Erwin Linga, Ludwig Mendelzoon, Mohamedsafiek Radjab, Merilu Sapa, Suraksha Sital-Hirasingh en Maikel Winter zijn de voorgedragen districtscommissarissen.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait