Financiële situatie consumenten verslechterd

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 Augustus 2020 00:00

Voor mij lezen

Uit onderzoek van de Consumentenkring Suriname (CKS) is gebleken, dat het slecht gesteld is met de financiële situatie van consumenten. Dit zegt CKS-voorzitter, Albert Alleyne, aan Suriname Herald. Consumenten moeten nu veel meer uitgeven, dan wat zij verdienen. Hij vindt dat er meer controle moet komen op de prijzen in de winkels.

Vergeleken met een jaar terug zijn prijzen in sommige winkels met 400 procent gestegen. Vooral de prijzen in de supermarkten baren hem zorgen, want die stijgen continue. “Niemand die wat zegt of de prijzen in de winkels controleert. In sommige winkels die POS-apparaten hebben wordt er aangegeven, dat deze niet in werking zijn. Ze doen dit omdat ze dat geld cash willen ontvangen, wat geen goede zaak is,” merkt Alleyne op.

Hij legt ook uit dat overgrote deel van de pinautomaten niet in werking is. Dit is een slechte service die door de banken wordt geleverd. “Hoe moeten de klanten hun spullen kopen?” vraagt hij zich af. Cheques zijn afgeschaft zonder dat er een vervanging is hiervoor. Mensen staan in lange rijen voor de banken en veelal zijn de filialen gesloten. De klanten krijgen een paar uur om hun zaken te doen en wanneer er gebeld wordt naar de banken, wordt de telefoon niet beantwoord. Bij sommige banken worden er zelf nummers verstrekt en personen die niet in aanmerking zijn gekomen moeten de volgende dag terugkeren, weet Alleyne.

Bij de banken wordt er aangegeven dat ze geen cash geld krijgen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) of dat ze wel ontvangen maar onvoldoende. Uit informatie van CKS blijkt dat de CBvS een verkramping van de economie heeft ingevoerd, waardoor er geen biljetten in omloop zijn. Niet alleen grote handelszaken hamsteren cash, maar ook de kleine ondernemers. Ze kunnen volgens de CKS-voorzitter geen geld storten, omdat de bank ze de gelegenheid niet geeft. De CBvS-governor is volgens Alleyne bang om geld in omloop te brengen.

“De cambio’s zijn de baas van de economie in Suriname. Zij bepalen hoeveel geld er gestopt wordt in de economie, hoe hoog de koers moet zijn en hoeveel geld in omloop komt. Zonder maatregelen te treffen tegen de cambio’s zijn we geleverd,” beweert de CKS-voorzitter. De Valutawet moet aangepakt worden. Alleyne raadt de regering aan om deze wet weer in werking te laten treden.

Verder adviseert hij klanten om ook geen goederen te kopen in de winkels, die aangeven dat ze geen POS-apparaten hebben. De banken moeten volgens Alleyne meer oplossingen brengen voor de klanten.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel