COMMENTAAR: Informatievoorziening OM

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Augustus 2020 12:00

Voor mij lezen

MET DE AANHOUDING en inverzekeringstelling gisteren van SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto is een nieuwe dimensie toegevoegd in het strafrechtelijk onderzoek naar financiële onregelmatigheden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Wat de vermoedelijke betrokkenheid van Kromosoeto bij het schandaal bij de CBvS precies is, is nog onduidelijk. Het is niet uitgesloten dat de komende periode nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. Sinds het onderzoek in februari dit jaar begon, blijkt het Openbaar Ministerie (OM) niet te schitteren in het geven van informatie aan de samenleving. Hierdoor viert speculatie vooral op sociale media hoogtij.

Steeds is het via speurwerk en netwerken van journalisten dat de ontwikkelingen in deze zaak belicht worden. Tot nu toe heeft het Korps Politie Suriname slechts volstaan met summiere persberichten waarin de aanhouding van deze of gene verdachte wordt bekendgemaakt. Intussen loopt een algemene opsporing tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de onregelmatigheden die bij de Centrale Bank van Suriname hebben plaatsgevonden. Van de samenleving wordt door het OM medewerking gevraagd om de ex-bewindsman op te sporen, zodat hij kan worden aangehouden, maar van ditzelfde OM krijgt de gemeenschap geen enkele informatie over de stand van zaken.

Slechts sporadisch komt er van die kant informatie, wanneer journalisten de procureur-generaal toevallig ergens ontmoeten en deze bereid is vragen over bepaalde kwesties die spelen te beantwoorden. In deze gang van zaken moet verandering komen. Al tijden wordt er op aangedrongen dat er een persvoorlichter bij het OM wordt aangesteld, zodat de Surinaamse samenleving op regelmatige basis van informatie wordt voorzien, zeker in gevallen die een grote impact hebben op de gemeenschap. Het OM hoeft wat dat betreft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld, zelfs vlak bij huis in buurland Guyana, waar afgekeken kan worden hoe dat aan te pakken. Uit mediaverslagen in Guyana blijkt steeds weer dat het OM één van de belangrijkste informatiebronnen is. Zeker bij ernstige misdrijven zoals levensberovingen. Over de doodsoorzaak van slachtoffers bij misdrijven en calamiteiten hoeft de samenleving niet te speculeren, omdat de gerechtelijke patholoog-anatoom de bevindingen van autopsies standaard naar de Guyanese pers stuurt. In Suriname is dat nog geen regelmaat of gebruik. Teneinde de samenleving beter te dienen, zal het OM nu serieuze stappen moeten zetten om de informatievoorziening te verbeteren. De samenleving heeft daar recht op.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel