Studentenorganisatie bezorgd over stopzetten studiefinanciering

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Paul van Dun, voorzitter van de Verenging van Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS), noemt het zeer zorgwekkend dat studenten met studiefinanciering zich kunnen inschrijven noch herinschrijven. "Dit betekent dus dat velen het komende studiejaar niet naar school kunnen", noemt hij in gesprek met de Ware Tijd het gevolg. Acht tot tien studenten hebben voorlopig hierover bij hem hun beklag gedaan.

De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) die het Fonds Studiefinanciering Suriname beheert, heeft eerder dit jaar bekendgemaakt dat zij per 1 juni 2020 geen nieuwe aanvragen behandelt en al ingediende aanvragen aanhoudt. De reden is vooralsnog onduidelijk. Van Dun vermoedt dat de maatregel zou kunnen liggen aan onvoldoende beschikbaarheid van geld. "We snappen dat de bank misschien geen geld ter beschikking heeft, maar vinden het jammer dat er niet met de studenten die van het fonds afhankelijk zijn is gesproken."

Hij betreurt ook het korte tijdsbestek van de bekendmaking, "Het is nu augustus. De colleges starten rond eind oktober/beginnovember. Er is niet genoeg tijd voor de studenten om het geld nog elders te gaan zoeken." Jenny Johns-Christopher, secretaris van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit (Adek), verzekert dat studenten die heringeschreven moeten worden niet in de steek zullen worden gelaten. "We gaan zij die reeds in het systeem voorkomen niet in de steek laten en kijken naar mogelijke regelingen die met hen getroffen kunnen worden."

Maar ze hoopt wel dat de studenten zich er bewust van zullen zijn dat er op een bepaald moment betaald zal moeten worden. "Velen hebben ook een achterstand en die kunnen we niet kwijtschelden", zegt Johns. Zeker is dat er geen nieuwe inschrijvingen binnengehaald zullen worden. Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, zegt tegen de Ware Tijd dat het instituut op de hoogte is van de situatie, maar er nog niet over heeft kunnen vergaderen. "We hebben kort geleden een gesprek gehad met de minister van Onderwijs en Cultuur en vast staat dat wij ons onderwijs zo goed mogelijk moeten evalueren."

Hij vindt het jammer dat studenten de dupe worden en hoopt dat de verantwoordelijke instanties met een oplossing komen, zodat studenten kunnen doorgaan met hun studie of met één kunnen beginnen. "Zo zou men kunnen kijken wat commerciële banken voor hen zouden kunnen betekenen. Uiteindelijk gaat het er om de studenten te blijven stimuleren door te gaan. Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van het studentenbestuur van Adek, is niet verrast door het besluit van de NOB. "Gekeken naar de laatste ontwikkelingen daar, was dit eigenlijk te verwachten. De bank heeft geen geld, maar je bent wel afhankelijk van geld om te garanderen dat de universiteit draaiende blijft."

Adek is voor 90 procent afhankelijk van subsidie. De overige 10 procent komt van het collegegeld van de studenten. "Er is inderdaad een barrière gecreëerd voor de studenten. Maar er zal een keuze gemaakt moeten worden: een strak beleid invoeren voor inschrijving of geen garantie kunnen bieden aan studenten die dat wel verwachten."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait