Dokter Orie: 30 procent coronatesten positief

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Sinds vorige week woensdag is het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gestart met het afnemen van swabs bij mensen die griepverschijnselen hebben. Swabs worden afgenomen van personen met acute klachten zoals koorts, diarree of smaakverlies of een combinatie van deze klachten. Er was gisteren een enorme drukte bij het BOG. Mensen werden vanuit hun auto getest op COVID-19.

Vanaf de start de vorige week was gisteren de drukste dag. Op de maandag, woensdag en vrijdag worden swabs afgenomen tot 14.00 uur. Vervolgens worden ze gebracht naar het Centraal Laboratorium van het BOG voor onderzoek. Binnen 48 uur moet het resultaat bekend zijn en wordt verder gecommuniceerd naar de patiënten toe.

30 procent positief
Van het aantal testen dat vorige week is gedaan is 30 procent positief, zegt epidemioloog Radjesh Orie, die nu de leiding heeft bij het BOG. Hij vindt dit aantal hoog. Orie geeft aan dat de behoefte om geswabt te worden enorm is in de samenleving. “U ziet de drukte. Mensen zijn sinds vanochtend hier en wachten rustig op hun beurt. Bij COVID-19 wil je mensen zo snel mogelijk testen en isoleren. Als zo’n persoon lang buiten blijft kan hij andere cases maken. En dit is een moment waarbij we de mensen sneller kunnen testen,” geeft de epidemioloog aan die steeds weg moest om mensen te helpen.

Niet iedereen wordt getest
Orie zegt dat het een richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om alleen mensen met klachten te testen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft eerder gesteld, dat sommige burgers het virus in zich kunnen dragen maar geen klachten ontwikkelen. Ondanks dat gegeven is het geen reden om iedereen te testen die zich meldt, zegt Orie. Bij de poort wordt er een check-up gedaan. Als er voldoende klachten aanwezig zijn, wordt de patiënt begeleid naar de plek waar geswabt wordt.

Na deze week zal er geëvalueerd worden. Er zal daarna gekeken worden naar de vervolgstappen, zegt Orie.

Jerrel Harderwijk

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait