Sint Vincentius breidt Covid-19-opvang uit

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 Augustus 2020 05:55

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft op verzoek van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vanaf dinsdag zijn Covid-19-opvang uitgebreid. Naast de eerder al beschikbare vijf bedden voor de Intensive Care Unit zijn er nu 33 bedden gereserveerd voor patiënten met meer dan milde klachten.

SVZ-directeur Manodj Hindori zegt tegen de Ware Tijd dat al een tijdje aan de ziekenhuizen is gevraagd om op te schalen. "Wij vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan bestrijding van deze nationale Covid-19-crisis. We wilden het niet alleen bij praten houden maar ook de daad bij het woord voegen."

De extra bedden zijn van de afdeling Interne Geneeskunde. Er hebben zich op de eerste dag al tien patiënten aangemeld op de 'nieuwe' Covid-19-afdeling die een eigen ingang heeft, waardoor nieuwe patiënten rechtstreeks kunnen worden geplaatst. Hiermee beschermt het ziekenhuis ook andere zieken en bezoekers. De zieken, die tot begin van deze week op de Interne Geneeskunde lagen, zijn naar andere plekken in het ziekenhuis gebracht.

Ingaande zondag heeft ook het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) opgeschaald. Op het terrein is er een veldhospitaal met een capaciteit van honderd bedden. De uitbreiding van opvangmogelijkheden was noodzakelijk gezien de vlucht van besmette personen. Internist/infectioloog Soeradj Harkisoen zei dinsdag tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team dat het de laatste anderhalve week moeilijk was patiënten te plaatsen.

Op dit moment zijn er volgens hem 244 isolatieplaatsen (positief geteste personen met geen of milde klachten) bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, het Residence Inn Hotel en het RZW en 113 ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten in het RZW, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het SVZ. De capaciteit van intensivecarebedden voor geheel Suriname is negentien verdeeld over het AZP, RZW en SVZ. Volgens de jongste cijfers op de officiële Covid-19-website van Suriname worden momenteel vijftien mensen verpleegd op de ICU.

Door de interne reorganisatie bij SVZ kunnen de daarvoor aangewezen medici zich volledig focussen op de Covid-19-zorg. Hindori onderkent de toenemende druk op de zorgmedewerkers en voegt zich in de rij van mensen die bezorgd zijn om het toenemende aantal Covid-19-besmettingen. "Ik vind het jammer dat sommige mensen geen gehoor geven aan de maatregelen. Er worden nog steeds feestjes gegeven en mensen hangen in groepjes bij mekaar bij supermarkten en plekken van vertier."

Om het naleven van de maatregelen af te dwingen kijkt de directeur naar een tweesporenbeleid. Aan de ene kant blijven voorlichten en aan de andere kant het opleggen van forse boetes voor mensen die de beschermingsmaatregelen blijven negeren. "Het zal dan beter doordringen dat het om een doodserieuze zaak gaat", aldus Hindori.

Ondanks de druk op verpleegkundigen is de directeur hoopvol dat zij zich zullen blijven inzetten. "Ons personeel is sowieso al zeer gemotiveerd om de zorg te verlenen, maar we gaan ze toch een toelage geven, want uiteindelijk brengen zij de offers en doen zij het zware werk. Voorlopig hebben we voldoende beschermingsmiddelen ontvangen via Su4Su, maar het verbruik gaat heel hard, dus we zullen snel weer bevoorraad moeten worden."

Als de Covid-19-situatie weer onder controle is, zal de druk op de ziekenhuizen verminderen en dat is dringend nodig. Zonder het coronavirus was er volgens hem al schaarste aan menselijke capaciteit en medische benodigdheden zoals apparatuur.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel