Structuur brengen in gebruik Covid-19-beschermingsmiddelen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Maskers, handschoenen en ontsmetter. Enkele van de beschermingsmaterialen die elke dag in diverse organisaties en instellingen gebruikt worden om besmetting met Covid-19 te voorkomen. Hoeveel er wordt gebruikt en als het verantwoord plaatsvindt, is niet duidelijk. Het ministerie van Volksgezondheid wil door structurering een duidelijk beeld verkrijgen hierin.

Er zijn volgens minister Amar Ramadhin, veel losse structuren. Het is belangrijk dat PPE (persoonlijk beschermingsmiddelen) op een verantwoorde manier gebruikt wordt. Het ministerie wil ernaar toe werken om binnen elke organisatie een centraalpunt te hebben waar het gebruik van beschermingsmateriaal volgens richtlijnen wordt gecoördineerd.

Ramadhin heeft geconstateerd dat er veel beschermingsmateriaal wordt gebruikt. "Er moet een overzicht zijn van bijvoorbeeld het aantal maskers dat in een instelling wordt gebruikt. Zo heb je dan ook een beter beeld van je vraag en aanbod en kan je je inventarisatie goed bijhouden". De wereld en Suriname zullen nog zeker een jaar bezig zijn met Covid-19. Er moeten dus een structuur en een duidelijk plan zijn.

Er wordt ook gewerkt aan een werkgroep die zich zal bezighouden met de coördinatie van donormiddelen. Er zal een bundeling plaatsvinden van het ministerie en organisaties die donormiddelen ontvangen, waaronder Su4Su. Het doel hiervan is om een centrale plek te creëren waardoor er een duidelijk beeld zal zijn van de nationale voorradenlijst. De bewindsman benadrukt dat beschermingsmateriaal niet verkocht wordt, althans niet door het ministerie. Zorginstellingen, vooral overheidsinstellingen kunnen, indien er behoefte is, een aanvraag indienen.

Belangrijk is nu om vooral frontlinie werkers, onder wie artsen en verpleegkundigen en medewerkers van essentiële diensten (onder meer politie, militairen), van beschermingsmateriaal te voorzien. "Er zijn natuurlijk ook lokale ondernemers die PPE hebben geïmporteerd en deze verkopen. Dus als je bijvoorbeeld je personeel wil beschermen moet je dat kopen. Natuurlijk is er ook het Su4Su-fonds waar instellingen terecht kunnen. Als je voldoet aan de voorwaarden kan je in aanmerking komen." Ramadhin haast zich te onderstrepen dat hij met het laatste geen oproep doet aan organisaties of instellingen om bij Su4Su aan te kloppen. Hij maakt slechts de mogelijkheden bekend.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait