Asiskumar Gajadien: “Het stemt mij goed dat Hoefdraad zijn recht zoekt”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het stemt mij goed dat de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zijn recht zoekt bij de rechterlijke macht. Dit is de gelegenheid die eenieder heeft binnen de rechtstaat. Hij noemt het wel een lachertje, omdat het dezelfde rechterlijke macht is die een gerechtelijk vooronderzoek wenst waaraan hij niet mee wil werken.

De kwestie in staat van beschuldigingstelling is niets anders dan meewerken aan een onderzoek, zegt Gajadien. Indien hij niet schuldig is, moet te zijner tijd blijken. Voor wat betreft de procedures die doorlopen moeten worden is het zo dat het parlement bij elke vordering mee moet werken. Er kan gekozen worden om de persoon onmiddellijk in staat van beschuldiging te stellen of een nader onderzoek te doen.

Geen fouten
Het parlement heeft ervoor gekozen om Hoefdraad onmiddellijk in staat van beschuldiging te stellen. Dit naar aanleiding van de informatie die reeds bekend was toen hij door het voormalige parlement is aangehoord. “Die informatie is genoeg geacht door het huidige parlement, waardoor het opnieuw aanhoren van Hoefdraad niet meer nodig was,” geeft Gajadien te kennen.

Hij zegt met klem dat het parlement absoluut geen fouten heeft gemaakt. Het parlement kon zich verenigen met de beschikbare informatie, meent hij. De VHP-parlementariër zegt niet verrast te zijn met deze stap. “Als hij nu niet te vinden is en zich ergens schuilhoudt, is het niet vreemd dat hij allerlei tactieken zal toepassen om het gerechtelijk vooronderzoek te vertragen en te verstoren,” meent Gajadien.

Groene tafel
Hoefdraad heeft via zijn raadslieden de staat Suriname, het Openbaar Ministerie en het parlement naar de groene tafel gesleept, omdat hij zich niet kan verenigen met de behandelwijze die het parlement en de andere instanties hebben toegepast. Aangezien het voormalige parlement op 19 mei de vordering heeft afgewezen, zou het huidige parlement dat niet meer op agenda moeten plaatsen, omdat er geen nieuwe feiten erbij zijn gekomen.

Daarnaast is de bewindsman niet te spreken over het feit dat hij bij deze behandeling niet is gehoord door de hoorcommissie. Het verzoek van de procureur-generaal om de ex- minister in staat van beschuldiging te stellen is eerder vorige week met 28 stemmen goedgekeurd in het parlement.

Hoefdraad is medeverdachte in het onderzoek dat gedaan wordt bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Twee verdachten waaronder de ex-governor Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe zijn begin februari dit jaar aangehouden, terwijl een ander directielid van de CBvS enkele weken terug ook is opgesloten.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait