Arki wan tori: Podcast met Surinaamse kinderverhalen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Augustus 2020 19:52

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Jinaraya Menke kwam op het idee om een podcast te maken voor kinderen. Haar podcast, ‘Arki wan tori’, staat op de site AnchorFm. “Het idee werd geboren in maart toen de coronacrisis in Suriname begon. Zij moest als moeder en projectmanager gewoon thuis doorwerken. “Ik zat te denken aan wat er is om een kind educatief bezig te houden, anders dan met YouTube of zitten achter een pc.” Zo kwam zij op het vertellen van verhalen.

De eerste gedachte was het maken van een kinderprogramma. "Maar als je het bij een studio maakt kan je het vaak niet verkopen aan andere studio's." En het had een pittig prijskaartje. Verder brainstormend kwam zij op het idee van een podcast die overal, op elk gewenst moment, op een plek met internet te beluisteren is. Met de technische hulp van Kevin Headley kreeg het idee meer vorm. "'Arki wan tori' is de eerste podcast voor het kind met Surinaamse verhalen." Menke hoopt in de toekomst gast insprekers te hebben. Elk verhaal duurt tien tot twaalf minuten en is bestemd voor de allerkleinsten tot de leeftijd van twaalf jaar.

Zelf luistert ze graag naar podcasts over psychologie en spiritualiteit. Ze heeft ook ideeën voor een podcast voor jongeren en volwassenen maar is nog bezig na te denken hoe die precies in te vullen. In Suriname is het systeem van podcasts niet erg bekend, maar Menke gelooft dat het groeit. "Podcasts zijn soms ook gewoon audiobooks. Iemand die een boek voorleest. Jij kan het dan pauzeren en in een later stadium verder beluisteren. Het is audio, maar niet zoals op de radio, waarbij je niet kan terug luisteren. Een ander voordeel is dat men zijn eigen onderwerpen kiest om naar te luisteren. Je hebt heel veel soorten podcasts."

Behalve op AnchorFM is 'Arki Wan Tori' op die naam te beluisteren op YouTube, Spotify en iTunes. " Ik heb zelf de verhalen gekozen. En we willen zo neutraal mogelijk zijn in ons aanbod". "We hebben nu een samenwerking met twee organisaties waarover we verhalen voorlezen. Bepalend voor de keuze zijn de inhoud en de lengte van het verhaal, omdat het niet te lang moet duren voor de kinderen." De eerste tori is op 1 juli uitgekomen. Er staan nu vijf verhalen en om de ene week komt er een nieuwe vertelling bij. "Ons doel is om tientallen verhalen te presenteren, ook van mensen die hun verhaal nog nooit elders hebben uitgegeven. Zij mogen die bij ons aanbieden. We staan daarvoor open en dit is een leuke unieke manier om via een audio opname je tori te laten horen en dat mensen kennis maken met je vaardigheden. Ik geloof dat het iets heel educatief is. Luisteren is belangrijk voor de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden en uitbreiding van de woordenschat. Het helpt ook met het vergroten van het voorstellingsvermogen", zegt Menke.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel