Vereniging deponeert zorgpunten pluimveesector bij minister Walden

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS) heeft minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOT) dringend aandacht gevraagd voor de problemen binnen de pluimveesector. De gecreëerde overschotten aan eieren en slachtkippen op de markt, de geïmporteerde broedeieren, die als consumptie eieren op de schappen terechtkomen en de vermoedelijke oneerlijke concurrentie voor wat betreft de verkoop van veevoer en de kwaliteit van het voer zijn besproken tijdens een bijeenkomst.

De pluimveeorganisatie zegt dat ze de Surinaamse samenleving wil voorzien van goedkope eieren en kippenvlees. Dit is afhankelijk van de kostprijscomponent en voer is de grootste component, 70 procent, daarvan. De CVPS-bestuursleden zijn daarom van oordeel, dat er controle zal moeten komen op het voer, omdat dit consequenties heeft op zowel de productie als eindproduct.

Volgens CVPS-voorzitter Gilbert Graham, is ordening binnen de sector dringend noodzakelijk. “Wij kunnen de Surinaamse gemeenschap voorzien van kip en ei. We hebben de capaciteit en de kennis daarvoor,” verzekerde Graham.

Hogere productie
Minister Walden vindt dat de vraag op de lokale markt voornamelijk moet worden voorzien door Surinaamse boeren en het volk minder afhankelijk moet zijn van geïmporteerde ei en kip. Een hogere productie van ei en kip in Suriname zal ook leiden naar meer werkgelegenheid en tevens resulteren in besparing op de valuta.

“Het ministerie staat voor hogere productie, het scheppen van arbeidsplaatsen, minder importen, geen tekorten op de markt en geen devaluatie.” De minister benadrukte verder dat de pluimveesector belangrijk is en moet bestaan, omdat die voorziet in eiwitten voor de gemeenschap.

“Een gezonde economie begint met gezonde mensen en eiwitten zijn belangrijk voor de gezondheid,” voegde de minister aan toe. Het ministerie van EOT zal daarom in samenspraak met alle belangrijke stakeholders werken aan een werkbare en duurzame oplossing.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait