“Wanica ziekenhuis raakt vol”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

“Het Wanica ziekenhuis raakt vol,” maakte president Chan Santokhi tijdens zijn televisietoespraak duidelijk om de ernst van de COVID-19-situatie te benadrukken. De epidemiologische analyse van de afgelopen vier weken laat zien, dat er een versnelde stijging van het aantal besmettingen is opgetreden. Volgens het staatshoofd is Suriname nog niet op een niveau beland, waarbij men zou kunnen spreken van een neerwaartse trend.

Het aantal besmettingen nam zodanig toe, dat de druk op de gezondheidszorg waargenomen kon worden. De reeds bestaande schaarste aan ziekenhuisbedden, personeel, medicamenten en apparatuur werd duidelijker, ook het aantal quarantaineplekken werd steeds minder, zei het staatshoofd. De regering heeft zich ingezet om een veldhospitaal met een opvangcapaciteit van meer dan tachtig bedden op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica, neer te zetten.

Er zijn al extra bedden gereserveerd in de andere ziekenhuizen voor de opvang van COVID-19-patiënten, met als gevolg dat de niet-urgente ziekenhuiszorg zal worden gereduceerd. Ook de isolatieplaatsen, KKF en Residence Inn, waar de patiënten met weinig klachten worden opgenomen raken vol, zei de president.

De steeds stijgende cijfers geven aan dat Suriname nog lang niet de gewenste omstandigheid heeft. Het staatshoofd merkte op dat de meeste besmettingen plaatsvinden in het zuiden van Paramaribo en in het noorden van Wanica. Er is tevens ook een uitbreiding naar de overige ressorten en districten te merken. Ondanks de gemaakte afspraken worden feestjes georganiseerd en allerlei samenkomsten, terwijl bekend is dat zulke situaties de verspreiding van COVID-19 bevorderen. “Dit zegt ons dat we niet zorgvuldig omgaan met onszelf en elkaar,” zei de president.

De afgelopen twee weken heeft de regering op basis van de zorgwekkende situatie rond COVID-19 enkele maatregelen afgekondigd. De getroffen maatregelen waren noodzakelijk en urgent om de situatie in te dammen en het tij te keren. De regering heeft kunnen opmerken dat in die twee weken sommigen van de mensen wel gehoor hebben gegeven aan de oproep. Helaas hebben velen dat niet gedaan, dit met alle gevolgen van dien. “De cijfers geven een somber beeld en houden onze bezorgdheid op scherp,” aldus Santokhi.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait